Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.08.2021 10:40

Návrh NZ o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP môžete pripomienkovať


Ilustračná snímka.


Návrh novely zákona (NZ) o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia môžu odborníci aj verejnosť pripomienkovať v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 18. augusta 2021.


Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny navrhuje 16 zmien, ktorými osobám s ŤZP zvýši príspevky a zjednoduší ich poskytnutie.

Poskytnutie príspevku na úpravu auta pred jeho vlastníctvom či poskytnutie peňažného príspevku vo vyššej sume pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) s najnižšími príjmami. Aj tieto zmeny prináša Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) v návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Návrh zmien môžu odborníci aj verejnosť pripomienkovať v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 18. augusta 2021.

Návrhom zmien v zákone ministerstvo zjednodušuje čerpanie finančných príspevkov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým zo skúsenosti z praxe vychádza v ústrety a pomáha zlepšiť kvalitu ich života. Po vyhodnotení podnetov z medzirezortného pripomienkového konania bude o návrhu zákona rokovať vláda, následne ho bude schvaľovať parlament. MPSVR SR navrhuje, aby bol zákon v novom znení účinný od 1. januára 2022.

Výber zmien, ktoré pozitívne ovplyvnia kvalitu života osôb s ŤZP:

Zvýšenie príspevku pre ľudí s najnižším príjmom

Osobám s najnižšími príjmami navrhuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zvýšiť jednorazový peňažný príspevok na kompenzáciu, napríklad na kúpu osobného motorového vozidla, úpravu bytu či kúpu pomôcky. Zároveň MPSVR SR navrhuje osobitne zvýšiť príspevok pre osoby s príjmom do 4-násobku a 5-násobku životného minima na kúpu zdvíhacieho zariadenia vzhľadom na jeho finančnú náročnosť.

Príspevok vopred pre potreby úprav auta

Z praxe vyplýva, že osoby s ŤZP spravidla využívajú autá so špeciálnym prispôsobením pre ich potreby. Rezort preto navrhuje poskytnutie príspevku na úpravu auta už pri kúpe, nie až po jeho zakúpení. Z príspevku tak bude možné financovať úpravy auta v štádiu výroby, keď žiadateľ o príspevok na úpravu auta ešte nie je jeho vlastníkom.

Poskytovanie príspevku aj s nepravidelným príjmom

Ministerstvo navrhuje, aby sa za príjem zo zamestnania nepovažoval preplatok dane z príjmov, preplatok na preddavkoch na daň z príjmov, vrátený preplatok na zdravotnom poistení, vrátene poistného na nemocenské, dôchodkové, poistenie v nezamestnanosti či príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa. Ide o typy nepravidelného príjmu, ktoré by mohli žiadateľom spôsobiť pozastavenie príspevku na opatrovanie.

Nárok na príspevok aj bez posudzovania príjmu spoločne posudzovanej osoby

Aby osoby s ŤZP mohli dostať príspevok na kompenzáciu, rezort navrhuje nezohľadňovať príjem spoločne posudzovaných osôb v situáciách, keď ho nie je možné zistiť. Ide o prípady, keď spoločne posudzovaná osoba nežije v domácnosti so žiadateľom o príspevok, nepodieľa sa na platení spoločných výdavkov (napr. je nezvestná).

Plynulé posudzovanie osoby s ŤZP aj v prípade hospitalizácie

Ministerstvo navrhuje pokračovať bez prerušenia v posudzovaní nároku na príspevok aj v prípade, ak zo závažných dôvodov nie je možná osobná prítomnosť posudzovanej osoby (napr. z dôvodu hospitalizácie). Aktuálne účinná právna úprava to neumožňuje.

Kompletná dokumentácia návrhu zmien zákona č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je zverejnená na: https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2021/413 

Autor: (employment.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
28.10.2021
Vláda schválila návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle
Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %