Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.10.2017 10:25

Námestie slobody rozžiaria lampióny


Tento piatok 20. októbra od 18. hodiny je priestor námestia vyhradený na zábavu.


Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. V piatok 20. októbra hlavné mesto pozýva od 18. do 20. hodiny rodičov s deťmi, žiakov aj mládež do tohto priestoru, ktorý bude v tento večer lákať svetlom z cca 100 lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba, ktorá je dominantou námestia.


Súčasťou kultúrneho podujatia bude aj súťaž o zaujímavé ceny. Hlavné mesto začalo s revitalizáciou Námestia slobody koncom mája tohto roka, ktorá prebieha v dvoch etapách.

Ako uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: „V rámci postupnej revitalizácie tohto vzácneho bratislavského priestoru sme sa rozhodli, že nestačí ho len revitalizovať, ale najmä prinášať život naň a zapájať viac do kultúrneho diania v meste. Oživiť kultúrou. To sa nám zatiaľ úspešne darí a verím, že aj do tretice tomu tak bude, keď ho rozsvietime svetlom z lampášikov aj fontánou, ktorá je tu umeleckým artefaktom, už tento piatok.“

Hlavným bodom kultúrneho programu na Námestí slobody v okolí fontány bude preto súťaž v hľadaní 10 lampiónov s darčekom vo vnútri. Tým šťastlivcom, ktorým sa podarí nájsť výherný lampión s cenou, bude darček hneď na mieste odovzdaný.

Okrem súťaže bude podvečerný program na námestí pozostávať aj z vystúpenia umelcov, ktorí predvedú úžasnú svetelnú šou. Súčasťou programu pre deti bude aj cirkusový workshop a cvičenie s rôznymi zábavnými cirkusovými prvkami.

Pre tých, čo sa chcú dozvedieť viac o samotnej revitalizácii námestia, bude k dispozícii stánok hlavného mesta s informáciami a bude sa možné ponúknuť aj bratislavskými rožkami. Takisto ako po minulé razy bude tiež k dispozícii aj pojazdné auto s kávou.

O Námestie slobody sa dlhé roky nikto nezaujímal, jeho stav bol dezolátny. V letných mesiacoch počas prvej etapy revitalizácie Námestia slobody prebehli prípravné a čistiace práce, vrátane úpravy zelene. Uskutočnili sa základné estetické úpravy vrátane opráv na zvýšenie bezpečnosti návštevníkov námestia. Zároveň došlo k prijatiu opatrení na zabránenie vandalizmu na námestí. Pôvodné odpadkové koše boli nahradené novými, pričom pôvodné boli odložené na ďalšie použitie vo víťaznej koncepcii budúceho riešenia námestia, ktoré vzíde z verejnej súťaže.

Verejná súťaž celkového riešenia námestia je súčasťou druhej etapy jeho revitalizácie, ktorá momentálne prebieha a odbornú porotu na posudzovanie predkladaných návrhov tvoria architekti, krajinní architekti, zástupcovia partnerov hlavného mesta v tomto projekte, ako aj zástupca pôvodných autorov. Cieľom je vytvoriť koncepciu námestia, ktorá bude rešpektovať pôvodný architektonicko-výtvarný výraz priestoru z 80. rokov a zároveň bude spĺňať všetky atribúty kladené na moderný verejný priestor.

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
24.08.2017
Námestie slobody ožíva
Hlavné mesto pokračuje v revitalizácii Námestia slobody, ktoré bolo dlhodobo v dezolátnom stave. Po ukončení prvej etapy revitalizácie chceme na námestie vrátiť život. V piatok 25. augusta pozývame všetkých na podujatie Námestie slobody ožíva, ktoré sa uskutoční od 18. hodiny.
viac
19.09.2017
Námestie slobody opäť ožije kultúrou
Koncom augusta sa podarilo jedno z najväčších verejných priestranstiev v Bratislave oživiť kultúrnymi aktivitami a tento štvrtok 21. septembra od 18. hodiny ožije Námestie slobody znova.
viac
15.11.2017
Mesto predstavilo víťazný návrh revitalizácie Námestia slobody
Hlavné mesto v spolupráci s partnermi HB Reavis a mestskou časťou Staré Mesto predstavili verejnosti výsledky ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže „Revitalizácia Námestia slobody“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %