Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.06.2022 01:50

Najočakávanejšia akcia roka sa rozbehla! Stoličné dni hlásia návrat k tradíciám


Ilustračný výrez plagátu


Lákavé vône jarmočných špecialít a precízne tóny hudobníkov sa šíria od 16. do 18. júna hlavným mikulášskym námestím. Atmosféru tradičných Stoličných dní si prišli do centra Liptovského Mikuláša po dvojročnej pauze vychutnať opäť ľudia z celého regiónu.


Jedno z najobľúbenejších podujatí v meste ponúklo nielen moderné umenie, ale hlavne príchuť minulých storočí. Do dávnych čias návštevníkov vtiahla remeselná ulička, pred arkády ju priniesol v spolupráci s Liptovským kultúrnym strediskom práve primátor Ján Blcháč. Vďaka nej spoznávame slávne liptovské tradície na jednom mieste.

Remeslo má zlaté dno

Historickú atmosféru navodili návštevníkom stánky s tradičnými výrobkami z dreva, z prútia či z keramiky. Remeselná ulička je neoddeliteľnou súčasťou Stoličných dní od leta 2015. „Ľudoví majstri boli dovtedy roztrúsení po celom námestí, pred ôsmymi rokmi sme ich sústredili na jednu zo vstupných uličiek, kde spoločne predvádzajú svoje umenie do dnes. Pozývam všetkých ľudí dobrej vôle potešiť sa tak, ako sa tešili zo života naši predkovia pri oslavách hojnosti,“ povedal primátor. Záujem tvorcov ľudových výrobkov o zviditeľnenie svojej práce je z roka na rok vyšší, tentokrát svojou účasťou dokonca prevýšili ostatných predajcov. Spotrebný a potravinársky tovar ponúkalo 57 predajcov, remeselníkov bolo tento rok prihlásených až 60.  „Smer, ktorým sme sa vybrali, je správny. Remeselníci predsa pradú dlhú priadzu našich tradícií a mladej generácii prezentujú originálne remeselné postupy, ktoré pomaly vymierajú,“ doplnil šéf mikulášskej radnice. Na podujatí sa prvýkrát oficiálne predstavili aj výrobcovia Produktov Liptova, návštevníkom ponúkli ručne tkané koberce, ručne vyšívané kroje, prírodné bylinkové mydlá, med a ďalšie výrobky. Certifikátom Produkt Liptova sa zatiaľ pýši 11 lokálnych producentov.

Netradičný mestský stánok

Tohtoročné Stoličné dni sú výnimočné aj pre samotné mesto Liptovský Mikuláš. Radnica prvýkrát postavila medzi jarmočníkov vlastný stánok, kde  prezentovala top atraktivity pre domácich aj turistov. Deti sa tam zabavili interaktívnou hrou a naučili sa popritom viac o meste, v ktorom žijú. V piatok sa diskutovalo aj s primátorom. K tomuto stánku sa nechodilo s plnými vreckami peňazí, všetko, čo zamestnanci mesta a mestských organizácií ponúkali, bolo zadarmo. Obyvatelia regiónu Liptov si mohli bez platenia prevziať aj regionálnu kartu zliav, s ktorou nakúpia lacnejšie vstupenky do múzeí a galérií, kina či akvaparkov a ušetria aj vo vybraných reštauráciách. Liptov region card v lete ponúka viac ako 85 zliav. Počas letných prázdnin je to výborná možnosť aj pre rodiny s deťmi, ktoré majú kvôli zdražovaniu hlbšie do vrecka. Vďaka karte vyplníte svojim ratolestiam program lacnejšie a stanete sa turistami vo vlastnom regióne.

Program pre všetkých

Stoličné dni štartovali vo štvrtok 16. júna tradičným jarmočným predajom, ktorý trvá počas celého podujatia. Popoludní sa predstavili hudobníci z Duo Dream Melody, kapela Mince vo Fontáne a skupina Spektrum. V piatok sa začal program na námestí o 14:00 h Ľudovou hudbou Kováčik, nasledovala tanečná škola Freeze a sprievod mestom spred mestského úradu oživila obľúbená nadupaná bubnová show Batida. Po oficiálnom otvorení Stoličných dní odovzdal primátor Ján Blcháč Cenu mesta Liptovský Mikuláš bronzovému olympionikovi Šimonovi Nemcovi. K atmosfére prispeli aj na hity Jara Filipa a Karola Duchoňa, vystúpil Polemic a čerešničkou na torte večerného programu bolo vystúpenie Karel Gott revival. Dnešný sobotný kultúrny program otvorí o 15:30 h Teáter komika s rodinným predstavením Príbeh rytiera. Najmenších poteší Kúzelník Wolf a Sranda banda. Počas celého jarmoku sa deti môžu povoziť na zaujímavom ručne ovládanom drevenom kolotoči. Večer prilákajú ľudí revival kapely Kabát a Deep Purple.

Exhibičný zápas Československých internacionálov s osobnosťami mesta

Stoličné dni v Liptovskom Mikuláši nie sú len o hudbe, jedení a pití. Na svoje si prišli aj fanúšikovia športu. Na futbalovom štadióne Mestského futbalového klubu Tatran sa v piatok 17. júna o 17.00 hodine stretli v exhibičnom zápase československé legendy s osobnosťami z Liptovského Mikuláša.

Do mestskej brány sa postavil primátor Ján Blcháč a na trávniku sa objavili mikulášske osobnosti ako Michal Martikán, Marek Uram, Ján Laco či Ján Papaj.

Za Československo chytal veľvyslanec ČR na Slovensku Tomáš Tuhý a futbalovým fanúšikom ulahodili mená hráčov ako Zdeněk Prokeš, Antonín Panenka, Dušan Tittel či bývalý slovenský tréner a futbalista Karol Dobiaš.

Šnúra podujatí celé leto

Stoličné dni  sú jedným zo série rozmanitých podujatí tradičného Mikulášskeho leta. To vzniklo pred 14 rokmi rovnako pod krídlami primátora Jána Blcháča. Za cieľ si v ňom kládol oživenie centra mesta. V tomto roku po prvýkrát odštartovalo Mikulášske leto už v júni a v priebehu troch mesiacov ponúkne viac ako stovku vystúpení hudobných skupín a folklórnych súborov či divadelných a filmových predstavení. „Veľkým množstvom kultúrnych akcií sa nám podarilo vrátiť spoločenský ruch späť do historického centra. Letné prázdniny privítame najväčším rozprávkovým festivalom Za siedmimi horami. Nosnými akciami budú počas leta tradičný džezový festival, obľúbená Street music night, festival dobrej zábavy, jedla a zážitkov Fest street food či Mikulášska pohoda. Náš malebný Liptovský Mikuláš je mestom, ktoré žije a kde sa dobre žije,“ priblížil primátor. Okrem jednorazových väčších podujatí môžu cez prázdniny domáci aj turisti každý pondelok stráviť príjemné chvíle pri Fontáne metamorfózy v rámci hudobného popoludnia. Utorky budú venované letnému kinu v záhrade Múzea Janka Kráľa a nedele budú rozprávkové. Živou pozvánkou na nosné piatkové programy budú rozprávkové postavičky na chodúľoch, ktoré stretnete každý štvrtok na námestí. Vždy vo štvrtok si tiež v múzejnej záhrade môžete pozrieť divadelné predstavenie pri príležitosti 200. výročia narodenia Janka Kráľa.

Autor: (ts-Liptovský Mikuláš, Viktória Čapčíková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
18.09.2017
Fest zemiakov na Liptove
Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.
viac
13.03.2021
O budúcnosti Stoličných dní stále nie je rozhodnuté
O budúcnosti tohtoročných Stoličných dní v Liptovskom Mikuláši stále nie je rozhodnuté. Jarmočné podujatie vlani zrušili pre pandémiu nového koronavírusu a pokiaľ ho radnica nezačne pripravovať v marci, nebude ani tento rok.
viac
16.06.2023
V Liptovskom Mikuláši majú Stoličné dni, remeselná ulička je opäť o niečo dlhšia
Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši je od štvrtka dejiskom hlavného podujatia letnej sezóny v meste, Stoličných dní. Jarmok potrvá do 17. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %