Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.12.2019 06:00

Najlepšiu jaternicu robia v Kamenici nad Cirochou


Na snímke účastník súťaže o Najlepšiu hurku 2019 v Humennom. Hurka je pomenovanie v zemplínskom nárečí pre jaternicu. Obyvateľov Humenného miestni prezývajú hurkare. FOTO TASR - Roman Hanc


Víťazom prvého ročníka súťaže o najlepšiu jaternicu Humenská hurka je Mäsovýroba Rebej z Kamenice nad Cirochou. Rozhodli o tom návštevníci XXIV. Humenských vianočných trhov, ktorí počas piatka degustovali a hodnotili gastronomickú špecialitu z produkcie štyroch výrobcov.


"Tajomstvo najlepšej hurky spočíva v tom, že to robíme s láskou," vyjadrila sa pre TASR po vyhlásení výsledkov súťaže konateľka víťaznej spoločnosti Mária Rebej, ktorá má podľa jej slov mäsiarstvo "v génoch". Ako dodala, jej otec sa po príchode do Kamenice nad Cirochou v roku 1963 začal venovať mäsiarstvu a aj ona sama k nemu od malička inklinovala.       

Samospráva v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZaHŠ) a ďalšími partnermi, chcela súťažou o najlepšiu jaternicu oživiť povesť mesta, v ktorom sa podľa vyjadrení pamätníkov v minulosti vyrábali najlepšie jaternice na Zemplíne. Humenčanov dodnes nazývajú Hurkare.       

Súťažiacimi boli okrem víťaza dvaja miestni a jeden rimavskosobotský výrobcovia mäsových výrobkov. Jaternice z ich produkcie podľa slov riaditeľky OOCR HZaHŠ Michaely Zdražilovej degustovalo v piatok okolo 500 hodnotiteľov a podľa jej slov sa u verejnosti stretli s pozitívnou odozvou.       

Humenská hurka bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mestá na hornom Zemplíne spúšťajú svoje mobilné aplikácie
S cieľom lepšej informovanosti verejnosti spustili mestá Humenné, Vranov nad Topľou a Medzilaborce mobilné informačné služby formou aplikácií. Samosprávy o tom informujú na svojich internetových stránkach.
viac
19.06.2020
Vladičský raj ponúka do 100 kilometrov turistických trás
Prihraničná obec Vladiča v Stropkovskom okrese, ktorá vznikla zlúčením piatich obcí Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča a Suchá sa vďaka okolitej prírode a pokojnému prostrediu teší stále väčšiemu záujmu turistov.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
19.04.2023
Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol
Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol o viac ako 28 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré Oblastnej organizácii cestovného ruchu Horný Zemplín (OOCR HZ) poskytli jej členské samosprávy. Informovala o tom výkonná riaditeľka (OOCR HZ) Michaela Zdražilová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %