Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.01.2020 09:10

Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdelila ďalšie financie


Ilusračná snímka zo zasadania nadácie.


Z celkovej sumy takmer 64-tisíc pridelili 51 975 eur ľuďom postihnutým tragédiou na Mukačevskej ulici č. 7 v Prešove. Ďalších 12-tisíc eur rozdelili 39 žiadateľom - rodinám v sociálnej, zdravotnej, ekonomickej či existenčnej núdzi.


Prešovský samosprávny kraj odovzdal v polovici decembra prvé financie obyvateľom Mukačevskej č. 7 v Prešove, ktorí prišli po výbuchu plynu o strechu nad hlavou. Celkovo 85 občanom rozdelil finančnú pomoc v sume 51 975 eur. Tú tvoria okrem dotácie kraja aj priame vklady na účet nadácie od širokej verejnosti, ktoré posielala na účet od 6. decembra 2019. Na každého obyvateľa dotknutého bytového domu tak pripadlo 610 eur.

Financie, ktoré kraj rozdelili obyvateľom Mukačevskej ulice sú vo forme účelovej dotácie. Tú môžu použiť na pokrytie výdavkov s náhradným ubytovaním, cestovaním, nákupom šatstva, potravín či nového bytového vybavenia alebo kombináciu týchto účelov. Prvým rodinám odovzdal finančnú výpomoc už 12. decembra predseda PSK Milan Majerský. Župan zároveň avizoval, už februárové zasadnutie Zastupiteľstva PSK by malo priniesť schválenie ďalšej finančnej pomoci pre ľudí najviac postihnutých výbuchom. Župa predpokladá, že by mohlo ísť o príspevok v sume 50-tisíc eur.

Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny prerozdelila aj sumu 12-tisíc eur, a to medzi 39 žiadateľov, ktorí sa na ňu obrátili so žiadosťou o pomoc. Túto sumu tvoria sponzorské príspevky od darcov nadácie a výťažku z verejnej zbierky, ktorá prebiehala od júla do novembra vo vybraných kultúrnych zariadeniach a na Úrade PSK, v celkovej sume viac ako 2000 eur. Nadácia podporila všetkých 39 žiadostí o pomoc sumou pre jednotlivých prijímateľov v rozmedzí od 250 do 400 eur.

„Žiadosti sú znovu z rôznych kútov kraja, a to nielen z Prešova, ale aj z Humenného, Stropkova, Kežmarku, Popradu, Bardejova, Starej Ľubovne, Sabinova či Vranova nad Topľou. Až 14 z nich sa týka finančnej pomoci na rehabilitačné pobyty pre deti v centrách Slniečko či Adeli, ktoré sú finančne veľmi náročné, a na liečebné pobyty pre členov rodiny. Nadácia každej z týchto žiadostí pridelila finančnú pomoc 400 eur. Ostatným 25 žiadateľom prispeje sumou od 250 do 300 eur. A to napríklad na kúpu zdravotníckych pomôcok, ktoré nepreplácajú zdravotné poisťovne, na hipoterapiu, oblečenie, dovybavenie bytov alebo na ich rekonštrukciu,“ vysvetlil správca Nadácie PSK pre podporu rodiny Viktor Guman a dodal, že jednému zo žiadateľov zabezpečila nadácia vecný dar - práčku.

Žiadatelia sa môžu o finančnú podporu uchádzať aj naďalej. Nadácia PSK pre podporu rodiny je pripravená pomáhať všetkým, ktorí o to požiadajú. Po zorganizovaní septembrovej zbierky školských pomôcok a zabezpečenia potravinovej pomoci v spolupráci so Svetovou potravinovou bankou, ktorá išla do okresu Vranov nad Topľou, nadácia zorganizovala na Úrade PSK zbierku trvanlivých potravín pre rodiny, ktoré požiadali o potravinovú pomoc, informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie na Úrade PSK.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdelila takmer 120 000 eur
Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny rozdelila za dva roky svojho pôsobenia takmer 120 000 eur. Pomoc smerovala rodinám v celom kraji, ktoré sa ocitli v sociálnej, zdravotnej, ekonomickej či existenciálnej núdzi.
viac
05.03.2021
Nadácia PSK zriaďuje nadačný fond na riešenie krízových situácií
Správna rada Nadácie PSK pre podporu rodiny zasadala už po siedmykrát za účelom prerozdelenia finančných prostriedkov medzi žiadateľov o pomoc.
viac
21.05.2021
Prešovský kraj pomohol ďalším rodinám v núdzi
Ďalších takmer 17-tisíc eur rozdelila Nadácia PSK pre podporu rodiny. A to celkovo 29 rodinám v Prešovskom samosprávnom kraji, ktoré sa ocitli v núdzi aj v dôsledku celosvetovej pandémie.
viac
25.06.2022
Nadácia PSK medzi 31 žiadateľov o pomoc prerozdelila 12 500 eur
Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla ďalším núdznym rodinám a jednotlivcom v kraji. Na svojom ostatnom zasadnutí svoje správnej rady prerozdelila 12 500 eur medzi 31 žiadateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %