Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
05.05.2021 10:35

Na župu zavítali prví stážisti z programu Stážuj v kraji


Snímka zdroj: (zilinskazupa.sk).


Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová včera na župnom úrade privítala dvanástich vysokoškolákov, ktorí počas nasledujúcich troch mesiacov začnú zbierať svoje prvé pracovné skúsenosti na zvolených odboroch.


Pracovnými oblasťami, o ktoré sa mohli uchádzať, boli PR, marketing a propagácia, právne záležitosti a verejné obstarávanie, ekonomika a správa majetku, regionálny rozvoj a cestovný ruch, kultúra a nakoniec doprava.

Žilinský kraj spustil pilotný program Stážuj v kraji ešte v decembri 2020. Uchádzači sa prihlasovali na základe vlastného uváženia na stáž v preferovanej oblasti, ktorá je súčasťou ich štúdia alebo ich zaujíma. Prihlasovanie prebiehalo dva mesiace a záujem bol enormný. „Prijali sme 187 žiadostí o zaradenie do programu. Ukazuje nám to, že mladí ľudia majú len veľmi limitované možnosti, ako si vyskúšať prax vo svojom odbore. Ak však chceme v kraji skutočných odborníkov, musíme im dať šancu učiť sa v reálnom prostredí a presne o to nám ide,“ vysvetlila županka.

Hoci župa ponúkala možnosť absolvovať povinnú vysokoškolskú prax v rámci štúdií na úrade už i predtým, teraz sa rozhodla pristúpiť k celkom novému konceptu. Pôvodne sa študenti hlásili na úrad sami, teraz si oblasti vytypoval samotný kraj na základe komunikácie s jednotlivými odbormi a určil presnú náplň práce. Študenti, ktorí sa na základe svojho životopisu a motivačného listu dostali do užšieho výberu, navyše museli absolvovať aj vstupný prijímací pohovor so svojím nadriadeným. Počas online pohovoru mali šancu predstaviť svoje plány a nápady, ktoré chcú vložiť do svojej práce.

Aby kraj motivoval študentov, rozhodol sa stáž po prvýkrát honorovať. Študenti na úrade strávia tri mesiace a ak budú úspešní, kraj im stáž môže predĺžiť. Program stáží poskytuje študentom zároveň priestor na osobnostný rozvoj, získanie nových skúseností a pohľad na fungovania verejných inštitúcií zvnútra. „Pracovať vo verejnom sektore nemusí byť strašiakom. Našou métou je ukázať, koľko dôležitej práce pre rozvoj nášho regiónu odvádzame a ako dokážeme meniť veci k lepšiemu,“ dodala predsedníčka ŽSK. „Verím, že si takto vychováme novú generáciu šikovných profesionálov.“

 

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2020
Stážisti opäť na župe
Bratislavský samosprávny kraj dáva v marci už po tretí raz možnosť študentom vysokých škôl stážovať priamo na úrade samosprávneho kraja. Študenti sa môžu na platenú polročnú stáž hlásiť do 10. marca 2020.
viac
03.07.2020
Poznáme držiteľov Inovačného ocenenia Žilinského kraja
Župa ocenila inovačné nápady v kraji v rámci 13. ročníka súťaže Inovačné ocenenie Žilinského kraja. Prestížne ocenenie sa udeľuje v 2 kategóriách – Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj. Cenu si odniesli aj traja najlepší študenti, ktorí uspeli v rámci súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer.
viac
21.01.2021
Prihlasovanie na stáž na župe sa blíži do finále
Na podávanie prihlášok na stáž Úrade Žilinského samosprávneho kraja ostáva posledných 10 dní.  Platená trojmesačná stáž študentov domácich i zahraničných vysokých škôl by mala odštartovať v marci.
viac
29.01.2021
Župa ide riešiť nedostatok lekárov, zavádza motivačný program
Trnavská župa sa v roku 2021 chystá investovať do zdravia svojich obyvateľov. V stredu 27. januára 2021 poslanci krajského zastupiteľstva schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, na základe ktorého budú poskytované dotácie určené na prilákanie nových a mladých lekárov do kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %