Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
20.04.2022 09:30

Na záchranu vyhorenej Coburgovskej šaľandy vyhlásili verejnú zbierku


Vyhorená Coburgovská šaľanda.


Občianske združenie Coburgovci na Slovensku spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie organizujú verejnú finančnú zbierku na záchranu šaľandy – hámorníckej ubytovne v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Objekt je zničený po veľkom požiari vo februári tohto roku.


Šaľanda bola významnou súčasťou Pohorelského železiarskeho komplexu, kedysi prosperujúceho podniku Coburgovcov. Patrila do areálu Ferdinandovej huty v Novej Maši, dnes časti obce Vaľkovňa. Ako informuje OOCR Región Horehronie, areál bol technicky najpokrokovejší nielen v rámci Pohorelského železiarskeho komplexu na Horehroní, ale i spomedzi hutníckych lokalít 19. storočia na Slovensku. „Jednalo sa o dômyselne založené sídlo, ktorému dominovala vysoká pec, nachádzali sa tam pomocné hámre, sústava vodných náhonov, sklad dreva, vážnica a aj ubytovňa pre hámorníkov, zvaná šaľanda,“ uvádza OOCR.

Donedávna poskytovala stály príbytok aj niekoľkým rodinám, bola i miestom oddychu potomkov hámorníkov, ktorí si byty uchovávali ako spomienku na svojich predkov. Niektoré z bytov boli v autentickom stave až do spomínaného požiaru.

Záchrana šaľandy bude podľa organizátorov zbierky nesmierne náročná, pretože ide o historický objekt z polovice 19. storočia s rozlohou 650 m². „Bude k nej potrebné pristupovať veľmi citlivo s dôrazom na jej architektonicko-historické hodnoty. Obraciame sa na verejnosť s prosbou o pomoc, pretože bez finančnej podpory to nezvládneme. Stane sa ruinou ako mnohé iné na Slovensku, pre región by to bola nesmierne veľká strata,“ uviedla predsedníčka združenia Coburgovci na Slovensku Veronika Aschenbrierová.

Finančné prostriedky použijú na vypracovanie statického posudku a základné záchranné práce. Posudok, ktorý určí rozsah škôd a poškodenie statiky, spolu s návrhom záchranných opatrení sú prvé a najdôležitejšie kroky, vďaka ktorým bude možné plánovať ďalšiu obnovu.

„Šaľandu môže zachrániť každý dobrovoľník prostredníctvom verejnej finančnej zbierky na portáli Donio,“ informuje OOCR Región Horehronie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2020
Zachráňme spolu turizmus na Horehroní!
Aktuálna situácia s vírusom COVID – 19 a nariadenia vlády, ktoré zasiahli všetky subjekty na trhu nie je jednoduchá.
viac
03.06.2021
Nadupané otvorenie e-bike sezóny na Horehroní je za dverami
V sobotu 5. júna 2021 milovníci hôr a cyklistiky „na baterku“ spolu s hlavným organizátorom podujatia E-biky pod Kráľovu hoľou absolvujú dve atraktívne cyklotrasy v okolí Šumiaca. Jedna z nich povedie na vrchol Kráľovej hole. Spoločne tak odštartujú dlho očakávanú cyklistickú sezónu na Horehroní.
viac
16.05.2022
Odštartovala letná sezóna na horehronských cyklodrezinách
Druhý ročník pretekov na horehronských cyklodrezinách v obci Hronec v okrese Brezno odštartoval v sobotu (14. 5.) tohtoročnú letnú sezónu.
viac
10.07.2023
Na cyklotrase Bystrá – Tále pribudli nové prvky
Osadenie lesných prvkov na vybudovanej cyklotrase medzi obcou Bystrá a rekreačnou oblasťou Tále je jedným z projektov Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie, ktoré tento rok podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %