Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.12.2019 08:55

Na Vianočných trhoch nechýbajú ani hygienici


Ilustračná snímka (tasr)


Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú jedlá a nápoje, ktoré sú pre predvianočné obdobie charakteristické - pečené klobásy, lokše, kapustnicu a iné. Tie sú aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru.


Tak ako každý rok, tak aj tento, organizuje mesto Banská Bystrica príležitostné trhy ako súčasť sprievodných podujatí Banskobystrické Vianoce a Silvester 2019. Na trhoch, ktoré sa začali už 29. novembra, môžu návštevníci nájsť okrem množstva výrobkov z dreva, keramiky, kože, šúpolia, skla, slamy a textílií, aj tradičnú ponuku vianočných jedál. Stánky rýchleho občerstvenia poskytujú tradičné jedlá a nápoje, ktoré sú pre toto obdobie charakteristické - pečené klobásy, lokše, kapustnicu a iné. Tie sú - ako každý rok, aj predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica. „Tak ako aj pracovníci ostatných RÚVZ v SR, aj naši pracovníci budú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia vykonávať mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriame sa budeme najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujeme aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberieme aj vzorky pokrmov. Priestory stánkov môžu byť uvedené do prevádzky len rozhodnutím RÚVZ,“ konštatuje k téme vedúca odboru hygieny výživy MUDr. Ivana Sedliačiková. Dodáva, že v prípade použitia nekvalitných surovín, alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní. Ich výška bude závisieť od závažnosti zistených nedostatkov a bude uložená podľa príslušných ustanovení zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v znení noviel a zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení noviel. Podľa MUDr. Sedliačikovej sú počas kontrol zistené aj nedostatky, ktoré prevádzkovatelia obratom odstraňujú. Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.

 

Autor: Spracovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Záujemcovia o vianočné stánky už môžu posielať prihlášky
Hlavné mesto aj tento rok ponúka možnosť prenajať si stánky počas vianočných trhov, ktoré sa budú konať v období od piatka 18. 11. 2016 do štvrtka 22. 12. 2016 na Hlavnom námestí, Františkánskom námestí a Primaciálnom námestí. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do konca septembra.
viac
09.12.2016
Vianočné trhy v centre Bratislavy a odpady
Ako je zabezpečený zber a odvoz odpadov z priestorov štyroch bratislavských námestí, na ktorých 120 stánkov ponúka počas vianočných trhov darčeky, lahôdky či práve pripravené jedlá a nápoje?
viac
18.10.2018
Mesto získa za prenájom stánkov na Vianočných trhoch takmer 185-tis. eur
Prenájom stánkov, ktoré budú ponúkať občerstvenie a nápoje počas tohtoročných Vianočných trhov v Žiline, prinesie do mestskej pokladnice 184.816 eur, čo je takmer o 100.000 eur viac ako vlani.
viac
03.08.2023
Staré Mesto hľadá záujemcov o prenájom stánkov na vianočných trhoch
Bratislavské Staré Mesto vyhlásilo verejnú súťaž na prenájom stánkov počas tohtoročných Vianočných trhov na Hviezdoslavovom námestí. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 18. augusta. Urobiť tak treba elektronicky. Mestská časť o tom informuje na svojom webe i sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %