Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.01.2020 05:25

Na vianočných stromčekoch si pochutnávajú zvieratá v košickej zoo


Nepredané vianočné stromčeky spestrujú stravu niektorým zvieratám v košickej ZOO v Kavečanoch. Na snímke ťava dvojhrbá si pochutnáva na vianočnom stromčeku. FOTO TASR - František Iván


Nepredané vianočné stromčeky už tradične našli využitie v košickej zoologickej záhrade. V povianočnom období si na nich pochutnávajú lesné či vysokohorské kopytníky.


"Nepredané vianočné stromčeky každoročne spestrujú kŕmne dávky počas zimného obdobia. Jednotlivé druhy zvierat ich prijímajú rady, v podstate aj ihličie z týchto stromčekov obsahuje rôzne látky, ktoré pozitívne vplývajú na ich metabolizmus a celkové trávenie," priblížil pre TASR zoológ Patrik Pastorek. "Tento rok sme stromčeky podávali ťavám, jeleňom európskym, takinom, zubrom, ako aj iným menším druhom vysokohorských kopytníkov a prežúvavcov," dodal.       

Ohryz, respektíve konáre listnatých a ihličnatých stromov sú dôležitou súčasťou výživy a imitujú prirodzené podmienky života zvierat, ktoré si v zime dopĺňajú energiu obhrýzaním ihličia a kôry stromov. Nachádzajú v nich živiny prospešné pre látkovú výmenu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2017
Poprad skrášlia stromčeky ozdobené popradskými školákmi
Mesto Poprad a občianske združenie (OZ) Pre mesto pripravili aj v tomto roku prehliadku vianočných stromčekov vyzdobených žiakmi popradských škôl pod názvom Vyzdobme si vianočný stromček. Žiaci budú môcť predviesť svoju tvorivosť a kreativitu.
viac
22.12.2017
Vianočnými stromčekmi spríjemnia sviatky pacientom po celom Slovensku
Prostredie v nemocniciach pacientom aj zdravotníkom počas vianočných sviatkov spríjemnia živé vianočné stromčeky. Agrorezort daroval prostredníctvom Lesov SR 150 živých slovenských ihličnanov do nemocníc po celom Slovensku.
viac
30.11.2018
Počas decembra lesníci prinesú do domovov stovky vianočných stromčekov
Predvianočné obdobie bez akcie Stromček pod stromček si už lesníci ani nedokážu predstaviť. Z prvého vianočného stromčeka od nich sa bude tešiť jedenásť detí z Detského domova Centrum Srdiečko v Banskej Bystrici a prinesú im ho v piatok (30. 11.) o 15.00 h.
viac
05.01.2024
Dubnica je ekologická, vianočné stromčeky neskončia na skládke
Mesto Dubnica nad Váhom dáva aj tentokrát do pozornosti bezplatný zber živých vianočných stromčekov, ktoré majú svoju prioritnú úlohu za sebou. Ich púť však nekončí – poputujú na biologické zhodnotenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %