Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
03.08.2023 10:35

Na Trenčianskom hrade privítali tento rok stotisíceho návštevníka rekordne skoro


Pani Janka s dcérou Julkou. Snímka zdroj: (FB / TRENČIANSKY HRAD).


Tohtoročnou stotisícou návštevníčkou Trenčianskeho hradu sa v stredu stala Žilinčanka Jana Praznovská. Na hrad prišla s dcérou Julkou.


Stotisíceho návštevníka hradu privítali v tomto roku podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska o dva týždne skôr ako minulý rok a ide o absolútny rekord.

"Takto skoro sme stotisíceho návštevníka nemali ešte nikdy. Tento rok je, čo sa návštevnosti týka, celkovo veľmi dobrý. Máme asi najlepšiu návštevnosť v histórii. A to i napriek tomu, že sme pre rekonštrukciu prístupovej cesty na hrad mali niekoľkotýždňovú uzáveru počas pracovných dní. Aktuálne sme lepší ako v predcovidovom roku 2019, ktorý bol pre nás rekordný," priblížil riaditeľ s tým, že do konca roka očakávajú 150 000 návštevníkov.

Ako dodal, Trenčianske múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pokračuje v investíciách do Trenčianskeho hradu. Tou najväčšou bolo sprístupnenie Južného opevnenia. Aktuálne na hradných objektoch rekonštruujú bleskozvody.

"Pripravujeme projektové dokumentácie na obnovy súvisiace s Európskym hlavným mestom kultúry Trenčín 2026. Pôjde o novú expozíciu v Zápoľského paláci, sprístupnenie a novú expozíciu v Jeremiášovej bašte, obnovu a sprístupnenie Hodinovej veže a celkovú rekonštrukciu amfiteátra," doplnil Martinisko.

Praznovská priblížila, že stredajšia návšteva Trenčianskeho hradu nebola jej prvou, dcéra Julka však mala na Matúšovom hrade premiéru. Jubilejná vstupenka i ceny od Trenčianskeho múzea ju milo prekvapili.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2018
Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov
Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.
viac
15.06.2020
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu na tri mesiace strašidlá
Podzemie Trenčianskeho hradu ovládnu počas najbližších troch mesiacov strašidlá. Unikátna expozícia strašidiel českého autora Aleša Drašnara má na Slovensku premiéru.
viac
03.04.2023
Turisti sa so vstupenkou na Trenčiansky hrad bezplatne dostanú do ďalších múzeí
Návštevníci Trenčianskeho hradu môžu počas tohtoročnej letnej sezóny spoznať ďalšie pobočky Trenčianskeho múzea v Trenčíne za zvýhodnených podmienok.
viac
28.09.2023
Južné opevnenie Trenčianskeho hradu zveril TSK do správy Trenčianskeho múzea
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zveril do správy krajskej príspevkovej organizácie Trenčianske múzeum v Trenčíne majetok za viac ako dva milióny eur na Trenčianskom hrade. Rozhodli o tom na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %