Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.05.2023 01:30

Na sídlisku Sekčov zaviedli preferenciu MHD


Snímka zdroj: (tasr).


Zlepšiť dopravu na sídlisku Sekčov v Prešove má preferencia vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Aktuálne bola zavedená na Arm. gen. Svobodu a Rusínskej ulici.


V rámci projektu došlo tiež k modernizácii cestných svetelných signalizácií na desiatich križovatkách. Inteligentné križovatky dokážu vyhodnotiť meškanie spojov a uprednostniť konkrétny autobus či trolejbus. Primátor Prešova František Oľha tvrdí, že MHD chcú zefektívniť a zrýchliť, aby mala čo najmenšie meškania.

"Každý deň sa stretávame so zápchami na rôznych miestach mesta. Už zo skúsenosti z prvej etapy sme privítali, že sa ide do ďalšej," uviedla vedúca prevádzky Dopravného podniku mesta Prešov Adriana Compeľová.

Pred dvoma rokmi bolo v rámci preferencie MHD zrealizovaných šesť svetelných križovatiek na Levočskej ulici. Vďaka tomu v jednotlivých úsekoch znížila MHD meškanie o jednu až štyri minúty. Na Sekčove sa podľa Compeľovej stáva, že sú meškania približne osem až desať minút. Zavedenie preferencie vozidiel MHD odsledujú a následne vyhodnotia.

Zástupca firmy, ktorá projekt realizovala, v súvislosti s kritikou vodičov osobných áut na nefungujúcu "zelenú vlnu", odporučil, aby šoféri jazdili podľa predpísanej rýchlosti. Systém, ako tvrdí, je naprogramovaný na určitú rýchlosť. O preferencii vozidiel MHD rozhoduje podľa neho radič svetelnej signalizácie, ktorý s vozidlom komunikuje. Ako podotkol, celý systém budú aj na základe spätnej väzby najbližšie mesiace dolaďovať.

Aktuálny projekt bol financovaný z nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra vo výške 865 615 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli vo výške 911 173 eur. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške piatich percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Do Európskeho týždňa mobilty 2017 sa zapája aj Prešov
Od pondelka 18. septembra do piatku 22. septembra môžu prešovskí vodiči využívať mestskú hromadnú dopravu bezplatne. Stačí mať pri sebe vodičský preukaz.
viac
24.04.2021
MHD bude mať na križovatkách prednosť v jazde
Prešovská radnica podpísala zmluvu s dodávateľom technológie na zavedenie preferencie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. V meste už čoskoro vzniknú prvé inteligentné križovatky, ktoré budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus.
viac
09.11.2022
Mesto čoskoro spustí preferenciu MHD aj na sídlisku Sekčov
Po frekventovanej Levočskej ulici, na ktorej už fungujú prvé inteligentné križovatky, začína mesto Prešov s prípravami na zavedenie preferencie mestskej hromadnej dopravy (MHD) aj na dvoch dopravne najvyťaženejších uliciach na sídlisku Sekčov.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %