Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
24.04.2021 09:10

MHD bude mať na križovatkách prednosť v jazde


Ilustračná snímka


Prešovská radnica podpísala zmluvu s dodávateľom technológie na zavedenie preferencie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. V meste už čoskoro vzniknú prvé inteligentné križovatky, ktoré budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus.


Mesto Prešov delí od zavedenia aktívnej preferencie mestskej hromadnej dopravy už iba niekoľko mesiacov. Cieľom tohto projektu je uprednostniť na križovatkách riadených cestnou dopravnou signalizáciou vozidlá MHD tak, aby v čo najväčšej možnej miere dodržiavali cestovný poriadok a odstránili sa nežiaduce meškania. „V Prešove sa dlhodobo snažíme zatraktívniť mestskú hromadnú dopravu napríklad prostredníctvom nákupu nových a moderných vozidiel. Cestujúci to na jednej strane oceňujú, no na druhej strane im prekáža meškanie spojov. To však môžeme eliminovať iba vtedy, ak budú mať autobusy a trolejbusy na veľkých križovatkách prednosť na úkor individuálnej automobilovej dopravy. Týmto krokom chceme zároveň motivovať aspoň časť vodičov, aby nechali auto doma a využili niektorú z liniek prešovskej MHD,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Do systému preferencie bude zapojených 113 autobusov a trolejbusov MHD, v ktorých pribudnú nové softvérové a hardvérové prvky. Po nainštalovaní novej technológie budú môcť palubné jednotky vo vozidlách komunikovať s radičmi cestnej dopravnej signalizácie, ktoré budú riadiť ich prejazd križovatkou. Ak radič vyhodnotí, že spoj mešká, ponechá zelený signál na semafore dlhšie, vďaka čomu bude môcť vodič MHD prejsť plynule cez križovatku. V prípade, že budú ku križovatke prichádzať dva rôzne autobusy z iných smerov, radič uprednostní ten, ktorý mešká alebo má v systéme MHD zadefinovanú väčšiu prioritu. V konečnom dôsledku budú vozidlá v premávke menej stáť, a to znamená že sa nebudú musieť tak často rozbiehať, čo prinesie aj úsporu na pohonných hmotách a elektrickej energii. 

Víťazom verejnej súťaže sa stala spoločnosť ALAM, s.r.o., ktorá zabezpečí všetky technologické prvky potrebné na zavedenie preferencie vozidiel MHD, vrátanie ich inštalácie, v celkovej cene 214 740 eur s DPH. Preferencia bude spustená do jesene tohto roka na 5 svetelných križovatkách a na jednom priechode pre chodcov so svetelnou signalizáciou.

Autor: (presov.sk-VTo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Moderná križovatka na ulici Obrancov mieru zlepší dopravu v Prešove
Dopravná situácia v meste Prešov sa opäť o niečo zlepšila. Po dokončení malého obchvatu (odbočka Škultétyho – ZVL), prišli na rad tri kritické križovatky.
viac
01.12.2020
Mesto Košice vstupuje do integrovanej dopravy
Mesto Košice sa pridalo k iniciatíve postupného zavedenia integrovaného dopravného systému (IDS) na východnom Slovensku. Výsledkom spoločného projektu má byť pohodlnejšia preprava v Košickom a Prešovskom kraji na jeden cestovný doklad. Informovala o tom spoločnosť IDS Východ.
viac
03.10.2022
Mestská autobusová doprava bude bezplatná
Cestovanie mestskými autobusmi v Dunajskej Strede bude bezplatné. Rozhodlo o tom Mestské zastupiteľstvo v Dunajskej Strede na svojom poslednom zasadnutí v tomto volebnom období 28. septembra.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %