Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.11.2022 09:30

Mesto čoskoro spustí preferenciu MHD aj na sídlisku Sekčov


Snímka zdroj: (presov.sk).


Po frekventovanej Levočskej ulici, na ktorej už fungujú prvé inteligentné križovatky, začína mesto Prešov s prípravami na zavedenie preferencie mestskej hromadnej dopravy (MHD) aj na dvoch dopravne najvyťaženejších uliciach na sídlisku Sekčov.


Aktuálne tam už prebieha modernizácia cestných svetelných signalizácií na desiatich križovatkách na uliciach Arm. gen. Svobodu a Rusínskej. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

Inteligentné križovatky budú vedieť vyhodnotiť meškanie spojov a na základe toho uprednostnia konkrétny autobus alebo trolejbus. Meškanie MHD v čase dopravnej špičky sa vďaka tomu môže podľa Tomeka skrátiť až o polovicu.

"Zavedenie preferencie MHD je popri modernizácii vozového parku DPMP ďalším významným krokom k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy. Začali sme pred rokom na Levočskej ulici a dnes vidíme výsledky. Autobusy a trolejbusy majú na frekventovaných križovatkách prednosť, vďaka čomu sa výrazne skrátilo meškanie spojov. To isté chceme teraz zaviesť na sídlisku Sekčov a postupne aj na ostatných frekventovaných ťahoch," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Projekt je realizovaný pomocou nenávratného finančného príspevku z operačného programu Integrovaná infraštruktúra vo výške 923.602,04 eura, pričom celkové oprávnené výdavky projektu sú schválené vo výške 972 212,67 eura. Spolufinancovanie mesta Prešov je vo výške piatich percent. "Vďaka dotácii realizujeme výmenu radičov, návestidiel typu LED, inštaláciu nového presného spôsobu detekcie vozidiel, inštaláciu nového hardvéru detekcie chodcov, sieťovanie CDS optickými káblami a inštaláciu optických rozvodových skríň," priblížil Tomek.

Projekt taktiež zahŕňa nákup a inštaláciu bezdrôtových magnetodetektorov na identifikáciu vozidiel, monitorovacej a prehľadovej dopravnej kamery umiestnenej na križovatke Arm. gen Svobodu – Rusínska a refundáciu komunikačných palubných jednotiek pre komunikáciu vozidiel MHD s cestnou dopravnou signalizáciou.

Zhotoviteľom je spoločnosť Alam. Predpokladaný termín ukončenia realizácie projektu je jar 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2017
Prešov sa nechá inšpirovať smart projektmi českej Plzne
„Viaceré z plzenských smart projektov si viem predstaviť aj v meste Prešov," skonštatovala primátorka Andrea Turčanová po pracovnej návšteve českého mesta Plzeň. 
viac
28.01.2018
Úspešný projekt ďalšieho cyklochodníka na Sekčove
Mesto Prešov získalo ďalšiu dotáciu. Nenávratný príspevok z operačného programu Integrovaný regionálny operačný program (IROP) tentoraz podporí vybudovanie ďalšieho cyklochodníka na Sekčove.
viac
13.10.2020
Mesto vykupuje pozemky na centrálny mestský park
Do konca roka chce mesto Prešov získať ďalšiu časť pozemkov na okraji sídliska Sekčov. Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, v budúcnosti tam má vyrásť centrálny mestský park.
viac
26.05.2023
Na sídlisku Sekčov zaviedli preferenciu MHD
Zlepšiť dopravu na sídlisku Sekčov v Prešove má preferencia vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Aktuálne bola zavedená na Arm. gen. Svobodu a Rusínskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %