Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
13.10.2020 11:00

Mesto vykupuje pozemky na centrálny mestský park


Prešov odštartoval megalomanský projekt za milióny eur. Pre centrálny mestský park začal s vykupovaním pozemkov. Snímka zdroj: (msú).


Do konca roka chce mesto Prešov získať ďalšiu časť pozemkov na okraji sídliska Sekčov. Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, v budúcnosti tam má vyrásť centrálny mestský park.


„Lokalita v blízkosti sídliska Sekčov, kde má park vzniknúť, je súčasťou územného plánu mesta od roku 1995. Záujem o jeho vytvorenie dali jasne najavo aj samotní Prešovčania prostredníctvom petície, pod ktorú sa v roku 2008 podpísalo 4415 obyvateľov. V tom istom roku bola spracovaná aj urbanistická štúdia. Projekt sa však odvtedy nepodarilo naštartovať. Mesto Prešov po dlhom čase oživilo túto myšlienku a v roku 2019 odkúpilo časť pozemkov,” uviedol Tomek s tým, že v súčasnosti mesto vlastní pozemky s rozlohou viac ako 25.000 štvorcových metrov.

„Malo by ísť o príjemné miesto na oddych a relax, kde sa budú stretávať ľudia zo všetkých častí mesta,” uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Plocha budúceho centrálneho mestského parku má rozlohu takmer 31 hektárov. Proces výkupu ďalšej časti pozemkov s výmerou viac ako 42 000 štvorcových metrov pre prvú etapu pokračuje v tomto roku. Cena bola podľa Tomeka stanovená na 35 eur za štvorcový meter, čo pri uvedenej výmere predstavuje sumu takmer 1,5 milióna eur.

„Mestské zastupiteľstvo na septembrovom zasadnutí schválilo na tento účel 750 000 eur, za ktoré je možné kúpiť časť týchto pozemkov. Približne polovicu tejto sumy mesto vyčlenilo z rezervného fondu, druhú polovicu tvoria vlastné zdroje mesta,” vysvetlil Tomek.

Mesto v týchto dňoch pripravuje podklady na spustenie procesu verejného obstarávania na dokumentáciu pre územné rozhodnutie "Centrálny mestský park Prešov". Realizácia stavby bude rozdelená do troch etáp. Každá z týchto etáp bude podľa Tomeka samostatne prevádzkovo funkčná a samostatne realizovateľná v závislosti od majetkovoprávneho usporiadania pozemkov a finančného krytia stavby.

„Momentálne prebieha príprava súvisiaca s verejným obstaraním projektanta na projekt centrálneho mestského parku, pričom zmluva s verejným obstarávateľom je už uzatvorená a pripravujú sa podmienky na výber uchádzača. Verejným obstarávateľom je spoločnosť Lasachi, s. r. o. Prešov. Predpokladaná hodnota zákazky je 200 000 eur,” doplnil Tomek.

Park by mal podľa jeho slov obsahovať oddychovú zónu, ale aj športové, rekreačné, prípadne výchovno-vzdelávacie možnosti aktivít.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
28.01.2018
Úspešný projekt ďalšieho cyklochodníka na Sekčove
Mesto Prešov získalo ďalšiu dotáciu. Nenávratný príspevok z operačného programu Integrovaný regionálny operačný program (IROP) tentoraz podporí vybudovanie ďalšieho cyklochodníka na Sekčove.
viac
05.06.2020
Zhotoviteľ obnovy predstanice vo Zvolene je známy
Spoločnosť TSS Grade z Bratislavy by sa mala stať realizátorom obnovy priestorov pred hlavnou železničnou stanicou vo Zvolene. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
19.10.2020
Príprava výstavby športovej ľadovej plochy pokračuje
Príprava výstavby multifunkčnej športovej plochy s prekrytím v meste Hriňová v Detvianskom okrese pokračuje. Projektovú dokumentáciu má samospráva pripravenú, v súčasnosti je verejné obstarávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %