Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.11.2020 01:40

Návrh novely zákona o VO ráta s konceptom odborných garantov


Ilustračná snímka.


Novela podľa návrhu ÚVO upravuje povinnosť verejných obstarávateľov a obstarávateľov realizovať verejné obstarávanie prostredníctvom odborného garanta.


Túto povinnosť viaže pri nákupe tovarov, služieb a stavebných prác od vymedzenej predpokladanej hodnoty zákazky. Pri tovaroch a službách je to od 50-tisíc eur, pri stavebných prácach od 100-tisíc eur.

Návrh novely predmetného zákona ráta s dvoma kategóriami odborných garantov. Mali by oprávnenie realizovať všetky postupy upravené v zákone o verejnom obstarávaní a tiež by mohli obstarávať len zákazky s nízkou hodnotou a podlimitné zákazky.

Vznik oprávnenia vykonávať činnosti odborného garanta bude naviazaný na zápis do zoznamu odborných garantov, ktorý bude viesť Úrad pre verejné obstarávanie. Základným predpokladom zápisu do zoznamu garantov bude splnenie hlavných statusových podmienok fyzických osôb, ktoré sa budú zapisovať do zoznamu.

Úrad pre verejné obstarávanie bude podľa ukladať sankcie odborným garantom. Ukladať sankciu nebude možné v prípadoch, kedy úkony vo verejnom obstarávaní vykonáva kolektívny orgán, napríklad, komisia na vyhodnotenie ponúk.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy odborných garantov je tiež zabezpečiť permanentné vzdelávanie, ktoré sa navrhuje vykonávať na základe plánu vzdelávania, ktorý bude každoročne ÚVO vyhotovovať a aktualizovať.

Viac informácií k návrhom na novelu zákona sa dozviete v podcaste odborníka úradu Róberta Majchráka.

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
10.11.2020
Najväčší priestor na zjednodušenie VO je pri podlimitných zákazkách
Snaha zefektívniť, zrýchliť a tiež zjednodušiť proces verejného obstarávania je jedným z hlavných pilierov zásadnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravil Úrad pre verejné obstarávanie.
viac
15.12.2020
Nový podcast ÚVO o ukladaní pokút verejným obstarávateľom
Nový podcast ÚVO je o ukladaní pokút verejným obstarávateľom. Obsahom nového podcastu Úradu pre verejné obstarávanie je systém ukladania pokút v konaniach na odbore legislatívno-právnom.
viac
14.03.2023
V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy
Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %