Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.06.2017 01:17

Na ochranu vôd budú musieť poľnohospodári myslieť v stovkách obcí


Ilustračná snímka: (int).


Medzi zraniteľné oblasti z pohľadu ochrany vôd bude zaradených 1344 obcí, čo je o niekoľko desiatok menej ako doteraz. Návrh nariadenia, ktoré prináša ich zoznam, dnes schválila vláda. Povinnosť Slovensku vyplýva z európskej legislatívy.


V dotknutých oblastiach sa musia dôsledne uplatňovať požiadavky európskej smernice o ochrane vôd pred znečistením dusičnanmi z poľnohospodárskych zdrojov. Poľnohospodári tam tak budú musieť dodržiavať prísnejší režim.       

Zraniteľnosť jednotlivých území sa vlani prehodnocovala. Na jeho základe sa zo zoznamu vyradilo 264 obcí, naopak 47 pribudlo, celkovo ich tak bude spomínaných 1344. Vyhlásením nového zoznamu sa podľa envirorezortu umožní lepšie hospodárenie poľnohospodárov v prvovýrobe. Zároveň sa znižuje celkový počet zraniteľných oblastí, čím sa poľnohospodárom znížia náklady na prísnejšie hospodárenie.      

"Do ďalšieho prehodnocovania zraniteľných oblastí je potrebná úzka spolupráca podnikateľov pôsobiacich v rezorte poľnohospodárstva, pôdohospodárstva a životného prostredia. Zodpovedným prístupom a dodržiavaním platných predpisov pri poľnohospodárskej prvovýrobe poľnohospodári veľkou mierou môžu prispieť k znižovaniu počtu zraniteľných oblastí," skonštatovalo ministerstvo životného prostredia.      

Nariadenie vlády nadobudne účinnosť od júla tohto roku.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petíciu Za živé rieky odovzdali envirorezortu
Legislatívne zmeny, prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd či obmedzenie výstavby elektrární na riekach požaduje od envirorezortu, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu".
viac
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
08.01.2021
ZMOS adresovalo rezortu pôdohospodárstva zásadné pripomienky kvôli pozemkom
ZMOS adresovalo Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadné pripomienky k navrhovaným zmenám v nariadení vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom v znení neskorších predpisov.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %