Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.03.2021 10:35

Na námestí pred Hlavnou stanicou vymenili tucet stromov


Snímka zdroj: (tasr).


Na námestí pred bratislavskou Hlavnou stanicou v sobotu prišlo k obmene stromov. Magistrát vymenil 12 starých brestovcov za nové dreviny príbuzného druhu.


Ako pripomenul primátor Bratislavy Matúš Vallo, výmenu odôvodnil externý arboristický posudok, podľa ktorého sú mnohé stromy na Predstaničnom námestí v podpriemernom, zlom a viaceré až v havarijnom stave. Práve tých, bezpečnosť najohrozujúcejších, sa týkal aj výrub a výmena. „Vôbec prvýkrát sa v histórii mesta stalo, že výrub a náhradná výsadba na mieste sa realizujú v rovnaký deň. Teda nečakáme rok - dva, ako to bolo v minulosti, ale hneď meníme strom za strom,” poznamenal Vallo. Verí, že ide o spôsob, ako zachovať v meste zeleň a zároveň sa cítiť bezpečne.

Brestovce západné nahradili päťmetrové brestovce južné. Splnomocnenec primátora pre životné prostredie Andrej Kovarik vysvetlil že pôvodné dreviny mali síce dobré rastové vlastnosti, no zároveň aj invazívny charakter. Nový druh charakterizuje kompaktnejší spôsob rastu i celistvejšia koruna a najmä lepšia prispôsobivosť mestským podmienkam. „Je to aj spôsob, ako to mesto prispôsobujeme klimatickej zmene,” upozornil Kovarik. Zdôraznil, že stromy v meste sú vystavené veľkým stresovým faktorom, preto aj údržba o ne musí byť oveľa intenzívnejšia ako doteraz.

Magistrát zároveň upozorňuje, že počas prác nebude mať trolejbusová linka MHD 201 konečnú na Hlavnej stanici, ale bude pokračovať na Prokopa Veľkého, kde sa otočí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
07.01.2021
Na Šrobárovom námestí v Petržalke vznikne nový zelený priestor
Na Šrobárovom námestí v bratislavskej Petržalke vznikne nový zelený priestor. Mestská časť tam plánuje vysadiť približne 50 stromov.
viac
09.11.2021
V Bratislave vysadili cez víkend 10-tis.sadeníc, centrom sadenia bol Horský park
Viac ako 200 dobrovoľníkov zasadilo v Bratislave počas uplynulého víkendu (6. - 7. 11.) takmer 3000 a profesionáli ďalších 7000 sadeníc. Informoval o tom na sociálnej sieti primátor hlavného mesta Matúš Vallo.
viac
09.02.2022
Pre obnovu hlavnej stanice vyhlásia architektonickú súťaž
Pre obnovu hlavnej železničnej stanice v Bratislave a jej priľahlého okolia vyhlásia medzinárodnú architektonickú súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %