Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.06.2016 01:10

Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov


Kežmarský hrad.


Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.


Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová potvrdila, že rekonštrukčné práce nenarúšajú chod sezóny.      

„V prvej fáze sa odstraňujú omietky a vďaka tomu, že ich bolo potrebné oklepať až do kameňa, tak sa zistili na niektorých miestach vážne nedostatky. Sú to diery, ktoré boli spôsobené tým, že pri rekonštrukcii hradu bola použitá cementová omietka, ktorá zabránila kameňom, aby dýchali, a tým došlo k devastácii. Najväčšia z nich sa nachádza pri obrannom múre,“ vysvetlila Cintulová. Ako doplnila, tak v prvej fáze rekonštrukčných prác sa začalo s odstraňovaním pôvodných omietok, týka sa múrov z nádvoria hradu, parkánového múru a administratívnej budovy. Okrem dier v múre v jednej časti hradu vyteká voda a podľa Cintulovej budú musieť zistiť príčinu, aby tento nedostatok odstránili.      

Rekonštrukčné práce podľa slov riaditeľky múzea prebiehajú bez väčších obmedzení. Na obnovu hradu v Kežmarku za viac ako 750 000 eur výraznou mierou prispel zriaďovateľ múzea, ktorým je Prešovský samosprávny kraj. Ide o sumu takmer 500 000 eur, zvyšných 250 000 eur išlo zo štátneho rozpočtu. „Verím, že nám počasie bude prijať, aby sme rekonštrukciu hradu dokončili do 30. októbra,“ povedala riaditeľka hradu.      

Kežmarský hrad prešiel veľkou generálnou úpravou naposledy v rokoch 1962-1985. „Trvalo to dosť dlho, ale v tom čase bol hrad v hroznom stave. Podpísali sa na ňom požiare, ale aj tí, ktorí v hrade prevádzkovali svoje firmy. Nemali v pláne hrad obnoviť, skôr ho využívali z praktického hľadiska,“ vysvetlila Cintulová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2018
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla
Návštevnosť Kežmarského hradu vlani opäť stúpla, zavítalo doň viac ako 46 000 turistov, čo je nárast o viac ako 11 percent oproti roku 2016. Informovala o tom riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintuľová s tým, že stúpajúcu tendenciu má návštevnosť hradu už od roku 2013.
viac
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %