Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.03.2021 04:00

Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie


Ľubovniansky hrad.


Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.


Obnova Hradu v Starej Ľubovni pokračuje. Najbližšie sa zrekonštruuje severovýchodná hradba a tretie nádvorie. Prešovský samosprávny kraj (PSK) schválil na tento zámer spolufinancovanie vo výške viac ako 51-tisíc eur.

Celá rekonštrukcia by pritom mala stáť viac ako 850-tisíc eur, z toho nenávratné finančné prostriedky od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR tvoria takmer 800-tisíc eur.

Hlavným cieľom projektu je odstránenie havarijného stavu, rekonštrukcia a záchrana severovýchodnej hradby, rekonštrukcia vojenských kasární zo 17. stor. a hradnej studne/cisterny.

Rekonštrukcia počíta aj s pamiatkovým výskumom, sanáciou terénu, pilotážou, odvodnením, konzerváciou kultúrnych nálezových vrstiev a dostavbou hradného múru použitím pôvodného materiálu. Predpokladaný termín začatia rekonštrukčných prác je koniec tohto roka. Implementácia projektu je naplánovaná do roku 2024.

V zrekonštruovaných priestoroch Ľubovnianskeho múzea – hradu v Starej Ľubovni by mala následne vzniknúť interaktívna zážitková archeologická expozícia. Formou moderných technológií bude návštevníkom prezentovať autentický život vo vojenských kasárňach.

Na treťom nádvorí vznikne po rekonštrukcii sokoliarsky dvor, na ktorom bude umiestnená stála scéna sokoliarov. Prebiehať tu budú ukážky sokoliarskeho remesla, AVES terapia, teda práca s hendikepovanými návštevníkmi, tiež tvorivé dielne zamerané nielen na sokoliarstvo, ale aj ostatné hradné remeslá ako alchymista, parfumér, kováč, bylinkár, a pod.

Projektovým partnerom Ľubovnianskeho múzea – hrad v Starej Ľubovni bude Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella zo Štiavnických Baní – prvá základná škola na svete, ktorá vyučuje sokoliarstvo ako predmet.

 

Autor: (Lea HEILOVÁ, PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
27.11.2021
Ľubovniansky hrad čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur
Hrad nad mestom Stará Ľubovňa čaká rekonštrukcia za 800-tis. eur. Z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) sa má opraviť severovýchodné opevnenie a tiež jedno z nádvorí tejto národnej kultúrnej pamiatky.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %