Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.08.2020 09:05

Na Dubničke sa premnožili bzdochy


Bzdocha (Heteroptera).


Na sídlisku Dubnička v Bánovciach nad Bebravou sa premnožili bzdochy. Bánovská samospráva pripomenula, že ide o užitočný druh hmyzu a zatiaľ jeho elimináciu neplánuje. Informovala o tom v tlačovej správe.


Radnicu na premnožené chrobáky upozornili obyvatelia Dubničky. Zvýšený výskyt začiatkom augusta pozorovali najmä na lavičkách, kde sa nachádzali rôzne vývojové štádiá, od nýmf až po dospelé jedince. „Ide o druh lesklička, žijúci na stromoch. Leskličky patria medzi užitočný hmyz, ktorý požiera vošky, roztoče a iný drobný hmyz. Ich premnožený výskyt môže súvisieť s premnožením vošiek, alebo je podmienený priaznivými klimatickými podmienkami,” uviedla radnica.

Mesto zatiaľ neplánuje vykonávať opatrenia na elimináciu leskličiek. „Predpokladáme, že v dohľadnom čase sa situácia dostane do normálu. Pri opätovnej kontrole tento týždeň bol už na Ulici A. Dubčeka pozorovaný oveľa nižší výskyt tohto hmyzu. Na uliciach Novomeského a Husitská (nová) boli bzdochy pozorované najmä na fasádach bytových domov. Išlo už o dospelé lietajúce jedince,” doplnila radnica.

V tejto súvislosti chce mesto požiadať obyvateľov spomínaných ulíc o strpenie. „Tento druh nie je pre človeka nebezpečný, neštípe a ani nehryzie, len pri podráždení alebo zabití vylučuje nepríjemný zápach,” upozornila samospráva. Pripomenula, že podobnú situáciu s premnožením bzdôch už zaznamenali aj v iných mestách Slovenska. „O tom, že ide o veľmi užitočný hmyz, svedčí aj fakt, že ho v ovocných sadoch využívajú ako biologickú ochranu proti voškám,” dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2019
Folklórny súbor Mladosť oslávil polstoročnicu
Vo veľkej sále Domu kultúry v Dubnici nad Váhom sa v piatok 20. septembra po celý večer rozliehali folklórne tóny. Dôvodom bol slávnostný program s názvom Zlatá Mladosť pri príležitosti 50. výročia založenia súboru.
viac
06.05.2020
Samospráva pokračuje v rekonštrukcii žľabov v mestskom parku
Po minuloročnej rekonštrukcii šiestich odvodňovacích žľabov v historickom mestskom Parku J. B. Magina v Dubnici nad Váhom pokračuje samospráva aj tento rok v ich rekonštrukcii a výmene. V najbližších týždňoch opraví ďalších päť žľabov.
viac
06.06.2020
Novým systémom verejného obstarávania mesto ušetrí státisíce eur
Vedenie mesta Dubnica nad Váhom chce tovary a služby obstarávať transparentne, no najmä hospodárne. Na radnici preto vzniká samostatné oddelenie verejného obstarávania, ktoré všetky obstarávania centralizuje na jedno miesto.
viac
28.07.2021
V Dubnici nad Váhom vznikne zberné parkovisko pre dodávky a väčšie vozidlá
Zberné parkovisko sa samospráva rozhodla situovať na parkovisko pri workoutovom ihrisku na sídlisku Pod kaštieľom. Okrem dodávok a nákladných vozidiel tu budú parkovať aj autobusy, naďalej však bude ponechaná možnosť parkovania aj pre osobné vozidlá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %