Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.06.2017 03:05

Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu


Dobrovoľníci čistili časti areálu hradu od náletovej zelene, kamennej sute a odpadkov.


Hlavné mesto pripravilo v piatok (9. 6.) akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy. Akcia bola súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis s názvom "Naše mesto 2017".


Do tejto akcie sa zapojilo viac ako 100 dobrovoľníkov z bratislavského magistrátu, Múzea mesta Bratislavy, Generálneho investora Bratislavy a dobrovoľníkov Nadácie Pontis. Dobrovoľníci čistili časti areálu hradu od náletovej zelene, kamennej sute a odpadkov, aby zatraktívnili areál a zvýšili bezpečnosť návštevníkov našej národnej kultúrnej pamiatky.

„Hrad Devín je jednou z najnavštevovanejších kultúrnych pamiatok v Bratislave a som rád, že aj tento rok sa nám podarilo spoločne vyčistiť jeho areál. Viac ako 100 ľudí sa dnes dobrovoľne podujalo na skultivovaní hradu a ďakujem za záujem nielen externým dobrovoľníkom, ale aj našim zamestnancom, ktorí sa do akcie zapojili. Je to rekordný počet, oproti vlaňajšku sa totiž počet dobrovoľníkov zdvojnásobil,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Čistenie areálu prebiehalo od ranných hodín počas celého dopoludnia. V rámci čistenia dobrovoľníci odstraňovali náletovú zeleň v areáli, vytrhávali burinu, orezávali kríky a zbierali odpadky a kamene v areáli. Táto dobrovoľnícka aktivita podporila rekonštrukčné práce pamiatkovej obnovy hradu, zamerané na znovu sprístupnenie horného hradu verejnosti, ktorý bol aj s expozíciou po deviatich rokoch sprístupnený od 5. mája 2017 opäť pre verejnosť. V minulom roku sa táto akcia konala v rovnakom čase, pričom sa jej zúčastnilo približne 60 dobrovoľníkov.

Táto akcia čistenia Hradu Devín je tak zároveň doplnkovou aktivitou s dobrovoľníckym rozmerom pre projekt "NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti" podporený z grantov EHP a Nórska. Projekt bol zameraný na opätovné sprístupnenie horného hradu, ktorý bol pre verejnosť uzavretý od jesene 2008. Realizovaný bol od novembra 2014 do apríla 2017 a v rámci rekonštrukcie sa pamiatkovo obnovil exteriér horného hradu, stredná a horná terasa a prístupová trasa zo stredného hradu na citadelu. Obnovila sa a zatraktívnila aj expozícia v jaskynných priestoroch hradného brala.

 

Autor: (Katarína KOHÚTIKOVÁ, hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
16.06.2021
Športový areál v priestoroch školy mesto kompletne obnoví
Športový areál v priestoroch Základnej školy (ZŠ) vo Veľkom Šariši v sobotu (12. 6.) ručne kosili kosci. Konalo sa tam podujatie Šarišske kosače. Mesto chce areál kompletne obnoviť. Veľký Šariš je aktuálne Európskym mestečkom športu 2021.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %