Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
27.04.2017 01:54

Na Bradle sa uskutočnia spomienkové podujatia k výročiu smrti M. R. Štefánika


Mohyla Milana Rastislava Štefánika.


Na Mohyle sa v sobotu 6. mája uskutoční celoštátna spomienková slávnosť na počesť M. R. Štefánika. Spomienkové podujatia organizuje mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s ministerstvom obrany, Trenčianskym samosprávnym krajom a Spoločnosťou M. R. Štefánika.


Štefánik je podľa Gajdoša jednou z najvýznamnejších postáv slovenských dejín. „Na spomienku, ktorá sa každoročne v máji koná na Bradle, kde je generál M. R. Štefánik pochovaný, vyčleňujeme čestnú stráž, vojenskú hudbu a v prípade priaznivého počasia organizujeme aj prelety stíhacích lietadiel,“ uviedol Gajdoš.      

V rámci spomienky na Štefánika sa uskutoční regionálna spomienková slávnosť, ktorá sa bude konať v predvečer tragickej udalosti, teda 3. mája. Samotná celoštátna slávnosť sa uskutoční 6. mája. Program sa začne o 14. hodine na Mohyle preletom leteckej techniky. Súčasťou bude aj kladenie vencov, duchovné slovo či príhovory hostí. O 15:30 hod. budú prebiehať sprievodné akcie na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.      

Život vedca, vojaka, diplomata a štátnika generála Milana Rastislava Štefánika predčasne vyhasol v nedeľu ráno 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa nečakane zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji a celá posádka zahynula.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
17.07.2019
V Košariskách sa uskutoční spomienkové podujatie k narodeniu M. R. Štefánika
V nedeľu 21. júla sa v obci Košariská uskutoční spomienkové podujatie pri príležitosti 139. výročia narodenia generála M. R. Štefánika, ktorý pochádzal práve z tejto kopaničiarskej obce.
viac
02.05.2022
Uskutočnia sa spomienkové slávnosti k 103. výročiu smrti M. R. Štefánika
Spomienkové slávnosti pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia na Bradle 3. a 7. mája. Za mesto Brezová pod Bradlom o tom informoval Matúš Valihora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %