Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
04.09.2024 05:10

MŽP bude počas budúceho roka nastavovať celý systém zberu textilu


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal.sk


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude počas budúceho roka nastavovať celý systém zberu textilného odpadu. Uviedol to šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) po stredajšom rokovaní vlády. Slovensko je povinné zaviesť triedený zber textilu od 1. januára 2025.


"Čakáme ešte na nejaké rozhodnutie Európskej komisie v tejto oblasti. Ostatné veci vedia fungovať ako doposiaľ. Žiadna zásadná zmena tam nie je. Nevyvoláva to žiadne dodatočné náklady. Budeme to precizovať počas roka 2025," tvrdí Taraba.         

MŽP zverejnilo na začiatku augusta metodickú príručku pre zber textilného odpadu. Určuje v nej povinnosti pre obce od 1. januára 2025. Obce musia podľa príručky okrem iného uzavrieť zmluvy s osobou oprávnenou nakladať s textilným odpadom, napríklad zberovými spoločnosťami. Únia miest Slovenska aj Združenie miest a obcí Slovenska príručku kritizovali. Celá zodpovednosť za zber sa podľa nich prenesie na samosprávy, s čím nesúhlasia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
V mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu
V centrálnej zóne myjavskej mestskej časti Turá Lúka zmenili systém zberu separovaného odpadu. Doterajšie kontajnery nahradili od začiatku roka plastové vrecia.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
31.03.2020
MŽP ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ešte nevybralo správcu zálohového systému jednorazových obalov na nápoje. Potvrdil to Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %