Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
31.07.2021 11:10

Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času


Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Snímka zdroj: Muzeum.sk


Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.


„Múzeum sa rozhodlo prostredníctvom panelovej výstavy sprístupniť návštevníkom časť svojho obrazového a fotografického materiálu na dokumentáciu zmien vzhľadu mesta v priebehu času,“ uviedol autor výstavy Pavol Rusnák.       

Do kontinuálneho vývoja mesta v priebehu 20. storočia zasahovali politické zmeny, ktoré zanechali dlhodobé stopy na vzhľade mesta, zatiaľ čo vojnové udalosti si vybrali svoju daň v podobe zničenia mnohých významných objektov v centre mesta. Najviac však do vzhľadu mesta zasiahla výstavba sídlisk, ktorým padla za obeť veľká časť staršej zástavby.       

Gro materiálu, použitého na jednotlivé panely výstavy, pochádza z Novozámockých albumov, ktoré zostavil v prvej polovici 90. rokov minulého storočia László Szabó a ktoré sa v roku 2018 dostali do zbierky múzea. Tieto sú doplnené o dokumentačné kresby Jána Thaina a ďalší fotografický materiál múzea. Prezentovaná bude aj zbierka pohľadníc Anny Matkovčíkovej. Panely s fotografiami budú plasticky dopĺňať modely novozámockej pevnosti a arcibiskupského paláca.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Výstava Prvé republiky ukáže vznik Československa
Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní v piatok 11. januára putovnú výstavu s názvom Prvé republiky. Zameraná je na obdobie začleňovania územia Slovenska do Československej republiky (ČSR).
viac
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
25.05.2019
Múzeum Jána Thaina predstaví vývoj platidiel od praveku po dnešok
Od mešca k bankomatu je názov novej výstavy, ktorú v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnia 30. mája. Nová expozícia predstaví dejiny peňazí na území Slovenska od najstarších čias až po dnešok.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %