Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.03.2019 08:25

Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína


Múzeum J. Thaina v Nových Zámkoch


Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.


Prezentuje hrady prostredníctvom makiet a virtuálnych rekonštrukcií, replík zbraní, zároveň prináša aj poznatky o stavbe hradov a vojenskej histórii druhej polovice 15. storočia.       

„Okrem kráľovských hradov sa päťjazyčná výstava venuje aj hradom kráľovnej, šľachty či cirkvi (Buda, Visegrád, Tata, Diósgyőr, Kisnána, Szigliget, Győr, Pannonhalma), pričom dôraz kladie aj na každodenný život na hrade a v jeho okolí,“ uviedla kurátorka výstavy Zsuzsanna Varga. Vernisáž sa uskutoční 14. marca.       

Výstava vznikla na pôde Múzea kráľa Mateja vo Vyšehrade v roku 2018, ktorý bol v Maďarsku vyhlásený ako pamätný rok kráľa Mateja pri príležitosti 560. výročia zvolenia Mateja Korvína za uhorského kráľa. Výstava bola už pôvodne koncipovaná ako putovná. Doteraz ju mohli vidieť návštevníci len vo Vyšehrade a v Budapešti. Do konca tohto roka bude na Slovensku sprístupnená v troch múzeách, slovenskú premiéru bude mať v Nových Zámkoch.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2019
Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.
viac
24.08.2019
V múzeu si možno pozrieť hrady kráľa Mateja Korvína
Výstavu Hrady kráľa Mateja otvára vo štvrtok Vlastivedné múzeum v Galante, ktoré ju pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom - Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
31.07.2021
Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času
Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %