Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.08.2019 12:05

Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku


Múzeum v Nových Zámkoch, archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič


Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.


Putovnú výstavu vytvorilo Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v spolupráci s Fórom inštitútom pre výskum menšín a Občianskym združením Tradície a hodnoty. „Ide už o tretiu inštaláciu výstavy, ktorú SNM vytvorilo s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín 2018 Kultminor,“ informoval kurátor výstavy, historik Pavol Rusnák.       

Cieľom výstavy je ukázať – bez nároku na úplnosť - prostredníctvom fotografií rozdelených do viacerých tematických celkov zmeny a transformáciu maďarského spoločenstva a ním obývaného južného Slovenska. „Výstava letným pohľadom pripomenie zopár okamihov z minulosti, všedné dni aj sviatočné chvíle, okamihy radosti aj bolestivé spomienky, rutinu i politické zlomy, sprevádzajúce posledných sto rokov života jedného spoločenstva,“ skonštatoval Rusnák.       

Odkedy v období rokov 1918 až 1920 vznikli v regióne štátne hranice, vystriedali sa štyri generácie. „Ak sa však pozrieme na to, ako sa zmenil svet okolo nás, naše úžitkové predmety, zvyky a životný štýl, zdá sa, akoby uplynuli stáročia,“ uviedol kurátor výstavy. Jej vernisáž sa chystá 8. augusta, výstava potrvá do 20. septembra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Výstava Prvé republiky ukáže vznik Československa
Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní v piatok 11. januára putovnú výstavu s názvom Prvé republiky. Zameraná je na obdobie začleňovania územia Slovenska do Československej republiky (ČSR).
viac
25.05.2019
Múzeum Jána Thaina predstaví vývoj platidiel od praveku po dnešok
Od mešca k bankomatu je názov novej výstavy, ktorú v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnia 30. mája. Nová expozícia predstaví dejiny peňazí na území Slovenska od najstarších čias až po dnešok.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
31.07.2021
Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času
Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %