Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.01.2021 08:40

MsZ schválilo kúpu internátu SOŠ, mesto v ňom chce nájomné byty


Snímka zdroj: (skolaprespm.sk).


Poslanci Kremnice na minulotýždňovom mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ) schválili odkúpenie internátu strednej odbornej školy (SOŠ) pre žiakov so sluchovým postihnutím vo vlastníctve štátu.


Ako o tom informoval primátor mesta Alexander Ferenčík, samospráva by v týchto priestoroch chcela vybudovať 27 nájomných bytov.

„Je to vec, ktorú riešime už niekoľko rokov, teraz boli splnené predpoklady a majetok bol vyhlásený za nadbytočný,“ povedal Ferenčík s tým, že priestory internátu na Ulici Ľudovíta Štúra už niekoľko rokov neboli využívané na svoj pôvodný účel. Počet detí so sluchovým postihnutím podľa jeho slov v posledných rokoch klesol a Kremnica už nie je takým centrom vzdelávania pre deti so sluchovým postihnutím ako kedysi.

Samospráva by v bývalom internáte chcela s pomocou Štátneho fondu rozvoja bývania zriadiť 27 nájomných bytov. „Aktuálne je tam 24 dvojizbových bytových jednotiek, nejaké by sme ešte chceli pridať na prízemí,“ vysvetlil Ferenčík. Kremnica podľa primátora dlhodobo pociťuje nedostatok možností nájomného bývania, v nových priestoroch by mesto chcelo žiadateľom poskytnúť menšie jednoizbové byty pre samostatne žijúce osoby aj väčšie, trojizbové pre viacpočetné rodiny.

Poslanci mesta na minulotýždňovom MsZ schválili odkúpenie internátu za 71 489,72 eura. Suma má na základe znaleckého posudku predstavovať 50 percent ceny pozemkov a desať percent ceny stavby. Poslanci tiež schválili prvú zmenu rozpočtu v roku 2021, aby samospráva mohla na tieto účely využiť financie z vlastných prostriedkov. „Kúpna zmluva zatiaľ podpísaná nie je. Správca štátneho majetku, ktorým je SOŠ, vykonáva podpis zmluvy až po schválení predaja ministerstvom vnútra a financií,“ uviedol Ferenčík s tým, že k podpisu zmluvy by malo dôjsť zrejme v najbližších dňoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
07.08.2020
Obec Hubice vďaka dotácii zaobstarala bytovku s 12 nájomnými bytmi
Obec Hubice dostala z Ministerstva dopravy a výstavby SR dotáciu na zaobstaranie nájomných bytov vo výške 225 820 eur, a tak mohla naplniť svoj zámer odkúpenia už postavenej bytovky od súkromného staviteľa.
viac
20.08.2020
V Leviči pribudne 48 nových nájomných bytov
V meste Levoča na Ulici Jána Francisciho postavia dva bytové domy, v ktorých sa bude nachádzať 48 nájomných bytov. Uviedla to Lucia Babejová z útvaru hlavného kontrolóra Mestského úradu v Levoči.
viac
10.12.2020
Zlepšenie podmienok čerpania dotácií a úverov zo ŠFRB na rozvoj bývania
Parlament schválil novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní a zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Zlepšujú sa podmienky čerpania, predĺžia sa lehoty na predkladanie žiadostí, znižuje sa administratívna náročnosť a zvyšujú sa limity príjmu pre možných nájomcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %