Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2023 02:25

Množstvo komunálneho odpadu klesá, rastie podiel vytriedených zložiek


Ilustračná snímka: (tasr).


Množstvo komunálneho odpadu na území Bratislavy klesá a rastie podiel vytriedených zložiek. Úroveň vytriedenia za minulý rok je 38,14 percenta. Priblížil to odbor životného prostredia bratislavského magistrátu.


Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Natur-Pack upozornila, že problém pri kvalite triedenia má väčšina samospráv pri žltých nádobách na zber plastov.

"Ak analýza vykonaná v máji 2022 zodpovedá realite triedenia v celom meste, tak až 40 percent vyzbieraného množstva zo žltých 1100-litrových nádob a 20 percent zo žltých vriec sa na triediacu linku vôbec nemá dostať," podotkla organizácia. Priblížila, že sa v Bratislave kvalita triedenia v žltých nádobách zhoršila a vo vzorke z 1100-litrových nádob bola prekročená v minulom roku aj prípustná miera znečistenia.

Pri posúdení kvality triedenia je podľa nej potrebné porovnať vyzbierané a materiálovo zhodnotené množstvá jednotlivých zložiek triedeného zberu. "Nároky na kvalitu triedenia nám ukladá aj naša legislatíva, tým, že sa každoročne znižuje prípustná miera znečistenia, na rok 2023 je to maximálne 25 percent," doplnila organizácia.

OZV Natur-Pack v partnerských samosprávach zaznamenala priebežný nárast triedených zložiek odpadov. "Nárast vytriedených zložiek je nevyhnutným predpokladom aj pre nárast zrecyklovaného podielu," doplnila. Zároveň minulý rok bolo z celkového množstva vyzbieraných zložiek triedeného zberu v Bratislave, spadajúcich pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov, materiálovo zhodnotených 79,84 percenta.

V roku 2021 to podľa nej bolo 75,14 percenta. Zároveň predpokladá, že celkové množstvo triedených zložiek komunálnych odpadov bude v najbližších rokoch priebežne narastať. Výsledky pri zložkách papier a sklo sú podľa organizácie vo väčšine samospráv veľmi dobré a nie je problém dodržať prípustnú mieru znečistenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
21.09.2021
Bratislava: Mesto si bude triediť odpad samo prostredníctvom OLO
Hlavné mesto si od pondelka bude zabezpečovať triedenie odpadu vo vlastnej réžii. Hlavné mesto a spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) podpísali predčasné ukončenie zmluvy so spoločnosťou Bratislavská recyklačná (predtým Vassal EKO).
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %