Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
30.08.2024 12:10

Mladí vedci sa počas hackathonu pozreli na recykláciu kompozitov


Foto: Lifbee Academy


Leto sa väčšine ľudí spája s teplom, prázdninami, dovolenkami a oddychom. Mladí inovátori z Lifbee Academy to však majú trocha odlišné. Počas horúcich dní sa spoločne stretli na Letnom hackathone. Šesť tímov hľadalo riešenia a príklady dobrej praxe recyklácie kompozitných materiálov.


Zadávateľom témy letnej výzvy bola OZV ENVI - PAK, ktorá manažuje a financuje triedený zber v mestách a obciach naprieč Slovenskom.

Letný hackathon je týždenná výzva, počas ktorej mladí vedci a inovátori hľadajú možnosti, ako sa popasovať so zadanou témou. Ako uviedli z Lifbee Academy, najčastejšími námetmi letného hackathonu sú environmentálne témy a udržateľnosť. Inak tomu nebolo ani tento rok a téma sa niesla v duchu envira so zameraním na recykláciu kompozitných materiálov. „S kompozitmi sa stretávame takmer denne, či už v našich kúpeľniach, pri stravovaní alebo pri športovaní. Je to naozaj veľmi rozšírený materiál a nie sú to iba nápojové kartóny, na ktoré si ľudia spomenú hneď z prvej. Práve kvôli ich rozšírenosti a všestrannej použiteľnosti sme vybrali tému následnej možnej recyklácie,“ vysvetlila výber témy Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Aktuálne sa väčšina týchto materiálov energeticky zhodnocuje. Šesť tímov pracovalo na analýze a prieskume trhu alternatív efektívneho spracovania a existujúcich recyklačných systémov pre kompozitné materiály využívané v súčasnosti. Medzi nimi boli najmä obaly z drogérie a kozmetiky, obaly z jedál a nápojov, obaly z liekov, doplnkov výživy či z elektroniky. Inovátori sa zamerali na globálne riešenia s cieľom vyhotoviť odporúčania pre slovenský a český trh.

Recyklácia pyrolýzou či pomocou baktérií

Výsledky zistení odprezentovali mladí inovátori v závere hackathonu. Priniesli nielen zaujímavé, už fungujúce možnosti recyklácie daných materiálov, ale aj nové pohľady na rozšírenie týchto kapacít a odporúčania na koncentráciu viacerých trhov, aby sa niektoré recyklačné kapacity stali dostupnými. Ponúkané a prezentované riešenia zaujali všetkých – od hodnotiteľov až po ostatné tímy. „K takým určite patrilo nazretie na chemickú recykláciu pomocou pyrolýzy, pyrolýzu indukovanú mikrovlnami alebo aj recyklácia na základe biologických komponentov, akými sú rôzne baktérie či huby,“ uviedla Katarína Kretter. Zaujímavé riešenie našiel aj tím, ktorý sa venoval kompozitným obalom na elektroniku. „Obaly na elektroniku patria k najnáročnejším obalovým materiálom, čo sa materiálového využitia týka, a vyžadujú špecifické vlastnosti, ktoré je ťažké docieliť použitím jednotlivých materiálov. Využitie kompozitných materiálov umožňuje kombinovať vlastnosti zúčastnených zložiek,“ uviedol tím vo svojej anotácii a pozrel sa na nanokompozity, na báze kremíka, ktoré podľa nich môžu byť degradované a recyklované už pri izbovej teplote. Inovátori nachádzali riešenia v každej z vyššie spomínaných kategórií a tieto riešenia budú zverejnené ako otvorené dáta aj pre verejnosť.

Koncentrácia nadšenia a inovácií

Ako uviedol Matej Held, jeden zo zakladateľov Lifbee Academy, hackathon vytvára podmienky na tvorbu inovácie: účastníci majú pokryté základné potreby a vybavenie, preto sa môžu sústrediť na riešenie problému. „V bežnom živote máme málo priestoru premýšľať inovatívne – sme pohltení prácou a povinnosťami. Hackathon je maratón hackovania. Za predom určený obmedzený čas má skupina ľudí prísť s riešeniami na stanovený problém. Takéto časové obmedzenie a intenzita vyburcujú k čo najlepším výsledkom. Je to priestor, v ktorom môžeme rozmýšľať mimo zabehnutý rámec (out of the box),“ vysvetlil Held. „S platformou Lifbee spolupracujeme už pár rokov a naozaj nás veľmi teší, že sa mladá generácia s takým zanietením venuje odpadovým témam. Je to skvelý príklad toho, ako sa vzájomnou podporou vieme dopracovať k inovatívnym riešeniam s pozitívnym dosahom na životné prostredie,“ povedala Kretter.

Prepojenie inovátorov s inovatívnymi spoločnosťami

Lifbee Academy nie je len o získavaní skúseností a ponúkaní inšpirácie, ale cieľom zakladateľov je najmä robiť veci, ktoré majú reálny dopad. „Hlavnou myšlienkou je prepájať účastníkov inovátorov s inovatívnymi spoločnosťami. Inovátori získajú skúsenosť a spoločnosť inšpiráciu a kontakt s mladým talentom. Ak inovátori prídu s riešením, ktoré sa aplikuje, alebo inšpiruje spoločnosť k novému spôsobu myslenia nad problémom, tak ten dopad je evidentný, nakoľko spoločnosti sú už v zabehnutej praxi a takýto prienik nových myšlienok je škálovateľný,“ podotkol Held. Po tomto letnom hackathone čaká na účastníkov inkubátor, teda časť, kedy budú už v novozaložených tímoch pracovať na vlastných inovatívnych nápadoch. „Na konci Lifbee Academy by sme tu mali mať novú generáciu inovátorov pripravených prinášať inovácie v oblasti environmentálnej udržateľnosti a ľudského zdravia, ktorí sa pridajú k ostatným našim absolventom. Tí sa už dnes aktívne zapájajú do budovania slovenského a českého inovačného prostredia,“ dodal na záver Held. 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2020
Kanadskí vedci objavili kľúč k recyklácii opotrebovaných pneumatík
Podľa vedeckého časopisu Green Chemistry ponúkajú kanadskí výskumníci svetu technológiu rozloženia vyradených pneumatík až na základné prvky. Zrozumiteľnejšie: takto získaný „materiál“ bude možné znova použiť ako plnohodnotnú surovinu!
viac
27.03.2020
Mladí slovenskí vedci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie
Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.
viac
21.04.2022
Vedci oddelili CO2 od spracovávaných ťažko recyklovateľných plastov
Americkým vedcom sa podarilo zachytiť a  laboratórne oddeliť uhlík z nateraz ťažko spracovateľného plastového odpadu. Nasledujúce mesiace rozhodnú o šanciach a možnostiach tohto objavu v praxi.
viac
28.02.2024
Mladí vedci predstavili riešenia na poli životného prostredia aj zdravia
Nové možnosti, perspektívne riešenia v oblasti zdravia či životného prostredia. To v sebe každoročne spája program pod taktovkou Lifbee Academy, ktorá zastrešuje mladých inovátorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %