Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.01.2020 09:40

Kanadskí vedci objavili kľúč k recyklácii opotrebovaných pneumatík


Ilustračná snímka


Podľa vedeckého časopisu Green Chemistry ponúkajú kanadskí výskumníci svetu technológiu rozloženia vyradených pneumatík až na základné prvky. Zrozumiteľnejšie: takto získaný „materiál“ bude možné znova použiť ako plnohodnotnú surovinu!


Problémom v súčasnosti opotrebovaných pneumatík je, že končia buď na skládkach prípadne sa spália (čo nie je o nič lepším ekologickým riešením), alebo sa v lepšom a obmedzenom objeme mierne „spracované“ využívajú ako palivo v cementárskom priemysle, do výplní v asfalte či ako surovina na výrobu gumového granulátu do umelých športových trávnikov a niektorých výrobkov z recyklovanej gumy.

Už nie iba výrobok na jedno použitie

Fakt, že konkurencieschopné pneumatiky musia byť čo najdlhšie odolné a pevné na cestách, je dôvodom, pre ktorý bolo ťažké ich rozložiť a následne recyklovať. Z pohľadu obnoviteľnosti zdrojov preto až do zverejnenia výskumu chemikov z kanadskej McMaster University platilo, že zatiaľ sú pneumatiky v podstate iba výrobkami na jedno použitie. Vrátane aj v minulom roku vyrobenými a predanými 3 miliardami kusov.

Guma zmenená na tekutinu

Pre laikov je najzrozumiteľnejším zjednodušeným vysvetlením prínos vedcov v tom, že sa podarilo „rozbiť“ gumenú pneumatiku na tekutinu. Alebo rozstrihnúť väzbu medzi dvomi molekulami síry pomyselnými nožnicami, čo vytvorilo predpoklad, že z tekutiny možno odstraňovať všetko nepotrebné (napríklad kovy a katalyzátory). Následnou, podľa odborníkov, sa stal reálnym cieľ v tomto procese získať rovnaké zložky, ktoré sa používajú pri výrobe súčasných pneumatík.

Jednoznačné plus – trvalá udržateľnosť

Aj keď tento spôsob „znovuzískavania“ plnohodnotných zložiek na výrobu pneumatík sa zatiaľ nezdá byť rovnako „lacný“ ako výroba pneumatík z dnes tradičných zdrojov, rozhodne sa zaraďuje do kategórie tých, ktoré environmentalisti charakterizujú ako kategóriu trvalo udržateľných.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2022
Vedci oddelili CO2 od spracovávaných ťažko recyklovateľných plastov
Americkým vedcom sa podarilo zachytiť a  laboratórne oddeliť uhlík z nateraz ťažko spracovateľného plastového odpadu. Nasledujúce mesiace rozhodnú o šanciach a možnostiach tohto objavu v praxi.
viac
07.10.2022
Do odpadov poputujú eurofondy, envirorezort vyhlásil výzvu na podporu recyklácie
Podpora recyklácie, vybraných spôsobov zhodnocovania odpadov a mechanicko-biologickej úpravy zmesových komunálnych odpadov, a podpora energie z nie nebezpečných odpadov. Na to je zameraná 77. výzva Ministerstva životného prostredia SR.
viac
12.04.2023
Množstvo komunálneho odpadu klesá, rastie podiel vytriedených zložiek
Množstvo komunálneho odpadu na území Bratislavy klesá a rastie podiel vytriedených zložiek. Úroveň vytriedenia za minulý rok je 38,14 percenta. Priblížil to odbor životného prostredia bratislavského magistrátu.
viac
02.03.2024
ENVI - PAK zabezpečil vlani zhodnocovanie pre vyše 210 400 t obalov a neobalov
Záver februára je pre systém odpadového hospodárstva každý rok dôležitým dátumom. Jednotlivé OZV vtedy napĺňajú svoju zákonnú povinnosť a podávajú ohlásenia na Ministerstvo životného prostredia SR. Inak tomu nebolo ani tento rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %