Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
13.08.2024 02:10

Vedci objavili na západnom Slovensku nový invázny druh včely


Ilustračná snímka, zdroj: Teraz.sk


Vedci objavili na západnom Slovensku nový invázny druh včely. Ide o čalúnnicu pochádzajúcu z Ázie. Do Európy sa dostala po prvýkrát v roku 2008 vo Francúzsku a odvtedy sa pomerne rýchlo šíri.


V posledných rokoch bola známa aj z Budapešti a Viedne, jej príchod na Slovensko očakávali. Pre TASR to uviedol Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Čalúnnica má dva až 2,5 centimetra, čierne telo. Hruď má hnedo ochlpenú a krídla má zadymené. Pre ľudí by nemala byť podľa Semelbauera viac nebezpečná ako domáce druhy včiel. Tvrdí, že tieto samotárske druhy včiel nemajú tendenciu útočiť na veľké stavovce.         

"Môže predstavovať isté ohrozenie pre niektoré domáce druhy, ale zďaleka najvýznamnejším ohrozením pre naše včely je kombinácia ľudských aktivít, predovšetkým intenzívne poľnohospodárstvo, celoplošné kosenie, zánik druhovo bohatých lúk," poznamenal odborník.         

Semelbauer objavil novú včelu spolu s Adriánom Purkartom z Katedry zoológie Prírodovedeckej Fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2020
Kanadskí vedci objavili kľúč k recyklácii opotrebovaných pneumatík
Podľa vedeckého časopisu Green Chemistry ponúkajú kanadskí výskumníci svetu technológiu rozloženia vyradených pneumatík až na základné prvky. Zrozumiteľnejšie: takto získaný „materiál“ bude možné znova použiť ako plnohodnotnú surovinu!
viac
17.06.2020
Dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia
Až dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia. Hydrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) bilancujú množstvo vody na Slovensku pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa boja proti suchu a rozširovaniu púští.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
04.10.2023
Všežravý sumček čierny ohrozuje prírodu, bude na zozname inváznych druhov
Sumček čierny, ktorý ohrozuje prírodu v celej Európe, bude po novom zaradený na európskom zozname inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy. Invázna všežravá ryba tak už nebude súčasťou národného zoznamu, keďže európsky je mu nadradený. Zmenu v stredu odobrila vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %