Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.03.2020 05:35

Mladí slovenskí vedci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie


Snímka zdroj: (tasr).


Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.


Zariadenie by mohlo byť vďaka jednoduchosti a nízkej cene užitočné v čase kritických situácií v nemocniciach.

Autorov inšpirovala na vývoj prístroja kritická situácia po vypuknutí nákazy COVID-19 v Taliansku. Nedostatok zdravotných prístrojov vrátane pľúcnych ventilácií možno pri nepriaznivom vývoji podľa nich predpokladať i na Slovensku. „Nami vyvinutá jednoduchá náhrada umelej pľúcnej ventilácie predstavuje alternatívu, ktorú bude možné použiť, keď už v nemocniciach nebude dostupný žiaden štandardný prístroj,” priblížili.       

Konštrukčná cena zariadenia Q-vent je podľa slov vynálezcov asi 80 eur, denne môžu vyrobiť 15 kusov.

Furkovci pôsobia ako doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Prístroj vyvinuli v spolupráci s medikom a asistentom na anestéziológii Daliborom Gallikom z Lekárskej fakulty UK v Bratislave a primárom oddelenia ambulantnej chemoterapie Patrikom Palackom z Národného onkologického ústavu.

Zariadenie skonštruovali v expresnom termíne, s myšlienkou prišli iba začiatkom marca. Po týždňoch práce vyvinuli tri rôzne prototypy. Zariadenie navrhli zo základných súčiastok tak, aby sa dalo skonštruovať v krátkom čase. Finálnu verziu už otestovali v šesťhodinovej prevádzke. Použiteľnosť zariadenia potvrdilo tiež testovanie v simulovanom zaťažení. Ďalším krokom sú skúšky v reálnom prostredí.

„Po týchto testoch veríme, že sa nám podarí naše zariadenie na základe klinického pozorovania vylepšiť a poznatky zužitkujeme v novej generácii zariadenia. Zároveň zostavujeme pracovnú skupinu, ktorá zariadenia pomôže nasadiť na pomoc v Taliansku a Španielsku,” uviedli autori. Veria, že aj ich prístroj prispeje k záchrane životov počas pandémie nového koronavírusu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
TTSK vyčlení 60 lôžok v zariadeniach sociálnych služieb
Trnavská župa, v prípade núdze, vyčlení časť lôžok v zariadeniach sociálnych služieb, poskytujúcich dennú a týždennú formu služby, pre pacientov Fakultnej nemocnice Trnava. V zariadeniach tohto typu, ktoré má župa v zriaďovateľskej pôsobnosti, je od 16. marca prerušená prevádzka.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
27.04.2020
Pľúcny ventilátor mladých slovenských vedcov sa už vyrába sériovo
Alternatívny objemovo regulovaný prenosný pľúcny ventilátor Q-vent, ktorý skonštruovali mladí slovenskí vedci, sa už vyrába sériovo.
viac
28.10.2020
Vedci vyzývajú vládu na efektívne kroky v boji s pandémiou
Slovenskí vedci apelujú na premiéra Igora Matoviča, členov vlády, ústredného krízového štábu a pandemickej komisie, aby dôkladne zvážili, aké kroky sú najefektívnejšie v boji s pandémiou v horizonte dlhšom ako pár týždňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %