Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.04.2020 01:10

Pľúcny ventilátor mladých slovenských vedcov sa už vyrába sériovo


Na snímke mladí slovenskí vedci bratia Samuel Furka (v strede) a Daniel Furka (druhý zľava), doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) a ďalší členovia tímu primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu Patrik Palacka (druhý sprava), koordinátor humanitárneho nasadenia projektu Michal Géci (vľavo) a študent Lekárskej fakulty UK v Bratislave Dalibor Gallik (vpravo). Snímka zdroj: (tasr).


Alternatívny objemovo regulovaný prenosný pľúcny ventilátor Q-vent, ktorý skonštruovali mladí slovenskí vedci, sa už vyrába sériovo.


Pľúcny ventilátor, zabezpečujúci tzv. bridging ventiláciu v podmienkach, v ktorých nie je možné využiť profesionálne zariadenie, vytvorili doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Samuel Furka a Daniel Furka, primár oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu Patrik Palacka a študent Lekárskej fakulty UK Dalibor Gallik.

Ventilátor ponúkli bezprostredne po začatí sériovej výroby Taliansku a ďalším krajinám v rámci humanitárnej pomoci prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Q-vent je schopný zabezpečiť dýchanie relaxovaného a intubovaného pacienta počas 24 hodín a v prenosnom móde šesť hodín. Umožňuje regulovať dychový objem, pomerov vdychov a výdychov a počet dychov za minútu. Senzor upozorňuje na prebúdzanie pacienta a spontánne dýchanie. Systém nastaviteľných 3D-tlačených ventilov zabezpečuje oddelenie nadychovanej a vydychovanej zmesi a udržanie tlaku v pľúcach po výdychu. Ventily sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, vyvinutého na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý zabraňuje vytváraniu biofilmov. Filter obsahuje UV sterilizátor a špeciálnu filtračnú keramickú vložku, ktorú vyrobil 3D tlačou tím Mariána Janeka z oddelenia anorganických materiálov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Vložka sa ohrieva na vysokú teplotu a spolu s UV sterilizáciou ničí patogény prechádzajúce filtrom spolu s vydychovaným vzduchom.

Vývoj zariadenia vedecký tím financoval z vlastných zdrojov, sériovo sa ventilátor začal vyrábať vďaka podpore dekanátu Prírodovedeckej fakulty UK a firiem Koval Systems a Embasys. Autori projektu upozorňujú, že pre pokračovanie výroby je potrebná finančná podpora, o ktorú mladí vedci požiadali viaceré inštitúcie. „Je zarážajúce, že získanie čo len minimálnej finančnej podpory projektu reprezentujúceho Slovensko v medzinárodnom kontexte je omnoho náročnejšie ako celý proces vývoja, testovania a začatia sériovej výroby prístroja,“ hovorí Samuel Furka.

Autori projektu veria, že slovenské vládne inštitúcie podporia sériovú výrobu vyvinutého ventilátora tak, aby v najbližšej dobe bolo možné testovať Q-vent v reálnych klinických podmienkach. Taktiež veria, že s podporou slovenských regulátorov sa podarí zabezpečiť mimoriadne rýchlu certifikáciu prístroja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2020
Mladí slovenskí vedci vyvinuli náhradu pľúcnej ventilácie
Mladí slovenskí vedci Samuel a Daniel Furkovci vyvinuli alternatívu umelej pľúcnej ventilácie (UPV). Použiteľnosť prístroja v piatok potvrdilo i testovanie na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.
viac
01.06.2020
V obci Žehra zrušili karanténu v súvislosti s ochorením COVID-19
V obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves v sobotu zrušili karanténu v súvislosti s ochorením COVID-19. Karanténne mestečko postupne rozoberú. Ide o poslednú lokalitu na Slovensku, ktorá bola uzatvorená.
viac
03.10.2020
Do krajských nemocníc dorazili nové pľúcne ventilátory
Nemocnice v správe Žilinského samosprávneho kraja získali vzácne prístroje na liečbu pacientov s pľúcnymi ťažkosťami. Jedenásť pľúcnych ventilátorov kraju darovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.
viac
12.12.2020
Myjava pripravuje testovanie žiakov a študentov
Mesto Myjava plánuje zriadiť štyri odberné miesta na testovanie s antigénovými testami v termíne od 7. do 10. januára 2021. Cieľom je zabezpečiť otestovanie žiakov druhého stupňa základných škôl (ZŠ), študentov stredných škôl, rodičov a zamestnancov základných škôl v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %