Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.05.2021 11:30

Slovenská akadémia vied organizuje Letnú školu mladých vedcov 2021


Ilustračná snímka: (tasr).


Slovenská akadémia vied (SAV) pozýva žiakov vo veku od desiatich do 15 rokov do svojich laboratórií. Občianske združenie All4Science, ktoré spája popularizátorov z radov vedcov SAV, organizuje druhý ročník Letnej školy mladých vedcov 2021.


Účastníci dostanú príležitosť zoznámiť sa s vedeckým prostredím, zábavnou formou si prehĺbia poznatky a získajú praktické zručnosti z oblasti biológie, chémie, fyziky, informatiky a programovania. Informovala o tom hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

„Stretnutia s reálnymi vedcami, ktorí robia skutočnú vedu, sú najdôležitejšie práve v mladosti, lebo vtedy si vytvárame vzory. Keď vedecký pracovník dieťa zaujme, takáto skúsenosť môže v žiakovi do významnej miery naštartovať svoj spôsob uvažovania, ktorý bude blízky racionalite a možno bude mať aj naštartovanú cestu a povie si - tadeto chcem ísť, lebo sa mi to páči,” zdôraznil predseda SAV Pavol Šajgalík, podľa ktorého je práca so žiakmi základných škôl jedna z najdôležitejších popularizačných aktivít SAV.

Podmienkou účasti na Letnej škole mladých vedcov je vyplnenie prihlasovacieho formulára na stránka združenia All4Science a opísanie vlastnej predstavy vedeckého projektu. Zástupcovia SAV následne prihlášky posúdia a vyberú 15 žiakov, ktorí si v termíne od 19. do 23. júla vyskúšajú prácu v skutočnom vedeckom laboratóriu.

Mladí výskumníci budú podľa svojich preferencií rozdelení do malých skupín. Pod vedením vedcov z ústavov SAV budú pracovať na vlastných projektoch, realizovať experimenty v laboratóriách a prezentovať svoje vedecké výsledky na záverečnej absolventskej konferencii.

Registrácia je otvorená do 15. júna. Letná škola mladých vedcov sa uskutoční za dodržania platných epidemiologických opatrení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Vzdelávací ekoprogram Zelená škola hľadá nových záujemcov
Už 13. ročník najväčšieho vzdelávacieho ekoprogramu Zelená škola, sa na Slovensku začne realizovať v školskom roku 2017/2018. Program prináša medzi žiakov priateľské vzťahy, zmenu myslenia a správania, zmysluplne využitý čas, nadšenie a optimizmus.
viac
21.02.2020
Olympijský odznak všestrannosti vstupuje do ďalšej fázy
Prvých 40 žiakov slovenských základných škôl vo veku 11 a 12 rokov sa môže pochváliť vlastníctvom zlatého olympijského odznaku všestrannosti, ktorý získali v pilotnom testovaní v závere minulého roka.
viac
27.07.2020
Letná škola Teach for Slovakia je súčasťou prípravy nových účastníkov programu
Letná škola Teach for Slovakia, ktorá trvá do 31. júla, je súčasťou šesťtýždňovej prípravy nových účastníkov programu s rovnakým názvom. Podujatia sa tento rok zúčastňuje viac ako sto detí, ktoré sú rozdelené do šiestich tried.
viac
18.07.2022
Začala sa Letná škola mladých vedcov, deti si v SAV vyskúšajú experimenty
Podpora popularizačných aktivít pre deti a mládež v oblasti vedy a výskumu je dôležitá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %