Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.05.2021 09:30

Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP


Vila Dr. Emila Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Snímka zdroj: (archinfo.sk, autor: Juraj MRÁZ).


Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.


Projekty pamiatkovej obnovy národnej kultúrnej pamiatky v rámci súťaže Fénix ukončené v roku 2018 alebo v roku 2019 hodnotila deväťčlenná odborná porota. Informovala o tom hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Ako MK SR priblížilo, poslaním súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska. Zároveň je jej cieľom aj zvýšenie záujmu verejnosti o kultúrne pamiatky.

Laureáti získali osvedčenie o udelení a užívaní titulu Kultúrna pamiatka roka 2018/2019, bronzovú sošku bájneho vtáka Fénixa z dielne akademického sochára Stanislava Mikuša, finančnú odmenu 10 000 eur a čestný diplom.

Cenu v kategórii komplexná obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky získala Vila Dr. Emila Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Cenu v kategórii čiastková obnova a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky získala Erbová sála v Dessewffyovskom kaštieli vo Finticiach.

V kategórii špeciálna cena za výnimočný počin záchrany národnej kultúrnej pamiatky bol ocenený Kubínyiovský kaštieľ vo Vyšnom Kubíne. Porota udelila aj dve čestné uznania, a to pre projekt Vila Dr. Lüleya v Zlatých Moravciach a pre projekt Zámok v Hlohovci.

Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa mohli so svojimi projektmi prihlásiť do konca januára tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
20.11.2018
Ministerstvo ocení najlepšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocení najlepšie zrekonštruované pamiatky na Slovensku. Víťazi súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2017 budú známi na budúci týždeň. TASR o tom informovali z rezortu kultúry.
viac
07.01.2020
Návrhy na udelenie Ceny ministra kultúry SR možno podať do 15. januára
Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková v záujme verejného spoločenského uznania výsledkov umeleckej tvorby a podielu na rozvoji umenia môže každoročne udeliť Ceny ministra kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia v ôsmich kategóriách.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %