Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
30.08.2021 01:20

Minimálna mzda sa v roku 2022 vypočíta podľa vzorca v zákone o minimálnej mzde


Ilustračná snímka.


Minimálna mzda sa v budúcom roku vypočíta podľa vzorca v aktuálnom zákone o minimálnej mzde a bude vo výške 646 eur, keďže rokovanie predstaviteľov Hospodárskej a sociálnej rady SR neprinieslo výsledok v podobe dohody o výške minimálnej mzdy na rok 2022.


Uplatní sa tak vzorec podľa aktuálneho zákona o minimálnej mzde. Jej výška bude zodpovedať sume 57 % priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov. Minimálna mzda sa v budúcom roku zvýši o 23 eur, čo znamená konečnú hodnotu 646 eur. Predseda tripartity a minister práce, sociálnych vecí a rodiny hovorí o dobrom kompromise, ktorý pomôže najmenej zarábajúcim ľuďom a zároveň neohrozí slovenskú ekonomiku.

Zástupcovia zamestnávateľov preferovali zmenu výpočtu minimálnej mzdy ako 60 % mediánovej mzdy, zrušenie minimálnych mzdových nárokov resp. stupňov náročnosti práce. Na druhej strane zástupcovia zamestnancov požadovali nárast minimálnej mzdy vo výške 60 % priemernej mzdy a napojenie príplatkov na minimálnu mzdu. Vzhľadom na výrazný nesúlad návrhov sociálnych partnerov a fakt, že nedospeli k vzájomnej dohode, rast minimálnej mzdy podľa aktuálne platného zákona je kompromisným riešením, ktoré zabezpečí rast minimálnej mzdy pre rok 2022.

Oznámenie o sume mesačnej minimálnej mzdy na rok 2022 bude zverejnené v Zbierke zákonov Slovenskej republiky najneskôr 1. novembra 2021.

Autor: (employment.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
Najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe je v Kežmarku
Najväčšia historická školská knižnica v strednej Európe so 150 000 zväzkami vzácnych kníh sa nachádza v Kežmarku v pôvodnej historickej budove Evanjelického lýcea.
viac
09.10.2020
Spoznajte oblasti neziskového sektora na Slovensku: Životné prostredie
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšie krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri tentokrát so zameraním na životné prostredie.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
23.08.2021
Zákon o štátnom bývaní prináša prvky antisystémovosti
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viaceré zásadné pripomienky k návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %