Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.01.2020 04:25

Milión sadeníc pre slovenské lesy. Lesníci vyzývajú verejnosť na pomoc lesom


Ilustračný výrez plagátu


Po roku lesníci opäť prichádzajú na zvolenské námestie, tentokrát s hlavným posolstvom Milión sadeníc pre Slovensko. Podujatie obohatí sprievodný program, vystúpenie folklórneho súboru Poľana, lesná pedagogika, ukážky dravcov, poľovníckych psov a chýbať nebude ani guľáš, držky či punč.


Nenechajte si ujsť jedinečnú akciu, ktorá sa uskutoční v sobotu 18. januára od 10.00 na námestí vo Zvolene. Akciou chcú priblížiť opodstatnenosť obhospodarovania lesov.

Lesníci, vlastníci a priaznivci lesov z celého Slovenska spoločne s mestom Zvolen pozývajú širokú verejnosť na jedinečnú akciu, ktorej cieľom je prezentácia profesionálnej starostlivosti o slovenské lesy. Aj tentokrát chcú akciou zaujať postoj, že im záleží na osude slovenských lesov a lesníctva. Ako informoval zástupca hlavného organizátora predseda Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan, verejnosti chcú priblížiť opodstatnenosť obhospodarovania lesov založených na tradíciách a vzťahu so zúročením odbornosti a nových poznatkov v odbore. „Zle sa nám počúvajú rýchle riešenia v pestovaní storočných kultúr akými je les, ale i neprimeraná kritika do našich radov. Aj touto formou chceme deklarovať jednotu a opodstatnenosť našej komunity aj v novodobej spoločnosti.“

Milión sadeníc pre Slovensko

Hlavným posolstvom Milión sadeníc pre Slovensko lesníci vyzývajú širokú verejnosť na pomoc slovenským lesom. „Vnímam to ako veľmi potrebné, lebo ľudia na sociálnych sieťach si prečítajú jednu vetu a lajkujú bez znalosti problematiky a bez znalosti skutočnosti. Treba sa späť vrátiť k časom, kedy verejnosť, študenti, zamestnanci vždy chodili na jarné brigády, zapájali sa do aktivít spojených so zalesňovaním lesa, a to nie vo virtuálnej podobe, ale cez mozole si uvedomovali potrebu a náročnosť tejto činnosti. Je na škodu, že predpisy spôsobili zákaz práce mládeže a skomplikovali možnosti brigád, ktorými sa v minulosti formoval vzťah k našim lesom cez prežité činnosti,“ vysvetľuje Milan Dolňan. Ako dodal, Národné lesnícke centrum pripravilo mobilnú aplikáciu, cez ktorú záujemcovia zistia možnosti zapojenia sa do jarného zalesňovania lesa vo svojom okolí.

Na námestí vo Zvolene to bude skutočne žiť

Podujatie, ktoré začne o 10.00 slávnostnými lesnicami v podaní trubačov Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici a zapálením nórskych ohňov pri tribúne, obohatí aj sprievodný program. O zahriatie sa postará folklórny súbor Poľana, ktorý pôsobí pri Technickej univerzite vo Zvolene.

Lesní pedagógovia z Národného lesníckeho centra vo Zvolene s dlhoročnými skúsenosťami pre deti pripravia zaujímavé aktivity, na ktoré budú dlho spomínať a len tak ľahko na ne nezabudnú. „Domáci lesnícky subjekt Lesný podnik mesta Zvolen zabezpečí materiál, potrebný na vytvorenie atmosféry lesa na zvolenskom námestí.“

Nebudú chýbať ukážky dravcov, poľovníckych psov, prezentácie práce lesníckych organizácií a samozrejme občerstvenie, punč, chutný guľáš, držkový perkelt, ktoré pre vás pripravia lesníci. Kto má chuť, môže sa zapojiť do súťaže o zaujímavú cenu od firmy s lesníckym zameraním. Stačí, ak uhádnete, koľko šišiek sa nachádza vo vystavenom sklenenom demižóne. Najlepší odhadca víťazí.

 

Autor: (SLsK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
25.07.2019
Mesto zakročí proti krádežiam kvetov, avizuje pokuty
Mesto Šamorín chce pomocou kamerových záznamov zakročiť voči záškodníkom, ktorí vytrhali a ukradli kvety z verejných priestranstiev. Avizuje priestupkové konania a pokuty.
viac
26.04.2021
Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko
Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko.
viac
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %