Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.01.2018 03:08

Metropola Horehronia si v tomto roku pripomína 105 rokov breznianskeho športu


Ilustračná snímka.


Brezno si počas celého tohto roka bude pripomínať významné jubileum - 105 rokov breznianskeho športu. Jeho história sa začala písať v roku 1913, keď vznikol klub zastrešujúci viaceré športové disciplíny.


Futbal, lyžovanie, turistika, volejbal, hokej, stolný tenis, plávanie, box, ľahká atletika, horolezectvo či cyklistika, to všetko sú športy, v ktorých Brezňania v minulosti dosiahli nejeden dôležitý úspech.      

„Brezno má bohatú športovú históriu, a preto je na mieste, aby sme oslávili také významné výročie, ako je 105 rokov organizovaného športu na jeho území, ktorý nielen na národnej, ale i medzinárodnej úrovni zaznamenal mnoho úspechov,” zdôraznil primátor Tomáš Abel.       

Podľa informácií z publikácie 60 rokov športu v Brezne, ktorú vydala Telovýchovná jednota Mostáreň v roku 1973, došlo v meste k založeniu športového klubu BSE – Breznobányai Sport Egylet v roku 1913. Vo svojich začiatkoch mal 77 riadnych a 36 podporujúcich členov, zastrešoval strelecký, šermiarsky, tenisový a futbalový odbor. Prvé tri o niekoľko rokov zanikli, najobľúbenejší futbal začal písať históriu miestneho športu.

„V spolupráci s Horehronským múzeom by sme chceli v Aréne zriadiť Sieň slávy a začať s inštaláciou prvých fotografií významných športovcov, ktorí sa pričinili o rozvoj športu v Brezne,” doplnil Miroslav Baran, vedúci odboru kultúry a športu magistrátu.

Ako prvý muž mesta dodal, významný míľnik ich športovej histórie si budú nielen pripomínať, ale v jeho odkaze aj pokračovať.

„Práve na toto výročie opäť vybudujeme nové športové stánky. Jedným z nich by mala byť mestská telocvičňa, ale i atletická dráha v areáli Základných škôl Pionierska 2 a 4. Nebudú chýbať ani investície do Arény, ktoré podporia tunajších športovcov. Čaká nás veľa skvelých športových podujatí, malo by to byť určite intenzívnejšie než po minulé roky. Hokejový zápas medzi Ruskom a USA, aj keď medzi univerzitnými mužstvami, považujem za skvelý začiatok športovej sezóny v roku 2018 pri príležitosti tohto významného jubilea,” konštatoval Abel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rok 2017 pripomenie Majstra Pavla z Levoče, Máriu Teréziu či J. M. Hurbana
Päť storočí od dokončenia hlavného oltára Majstra Pavla z Levoče v chráme sv. Jakuba v Levoči, 300. výročie narodenia Márie Terézie i 200 rokov od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana.
viac
12.10.2017
Za 60 rokov CSS – Bôrik vytvorilo druhý domov pre viac ako 3-tisíc ľudí
Súčasťou osláv bol aj krátky prierez históriou zariadenia a kultúrny program, v ktorom sa predstavili detskí sólisti či folklórna skupina Hájiček – Chrenovec – Brusno.
viac
27.02.2020
Partizánske podporí činnosť športových klubov a združení sumou 160 000 eur
Partizánske tento rok podporí činnosť športových klubov a občianskych združení na území mesta sumou 160 000 eur. Ďalšie finančné prostriedky samosprávy budú smerovať na podporu vzdelávania, kultúry či sociálnej oblasti. Rozhodli o tom tamojší mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok (25. 2.).
viac
28.05.2020
Činnosť orgánov športových organizácií počas krízovej situácie sa upraví
Zefektívniť sa má aj použitie finančných prostriedkov v športe v súvislosti s krízovou situáciou a spôsobilosťou športových organizácií a fyzických osôb byť prijímateľom verejných prostriedkov, ktoré môže negatívne ovplyvniť vyhlásená krízová situácia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %