Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.04.2023 08:25

Mesto zvýši daň za ubytovanie i nevýherné hracie prístroje


Ilustračná snímka: (tasr).


Návštevníci Partizánskeho, ktorí prespia v ubytovacích zariadeniach na území mesta, zaplatia vyššiu daň za ubytovanie. Stúpne i daň za nevýherné hracie prístroje.


Nové sadzby upravuje aktualizácia všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach, ktorú na svojom rokovaní v utorok (25. 4.) schválili mestskí poslanci.

Daň za ubytovanie stúpne z 0,50 eura na jedno euro za jednu osobu a prenocovanie. K úprave sadzby samospráva pristúpila na základe porovnania s Topoľčanmi, Prievidzou a Trenčínom. Navýšenie prinesie ďalšie prostriedky do rozpočtu mesta. Predpis za rok 2022 bol vo výške 11.887 eur, po novom by mal celkový príjem do rozpočtu predstavovať 23 774 eur.

Pôvodná výška sadzby dane za ubytovanie je platná od 1. januára 2022, mesto ju vtedy navýšilo z 0,33 eura na 0,50 eura na základe požiadavky ubytovateľov.

Vyššiu sadzbu zaplatia podnikatelia i za nevýherné hracie prístroje. Tá stúpne z pôvodných 100 eur na jeden prístroj a rok na 150 eur. Prevádzkovatelia elektromechanických prístrojov pre zábavu maloletých detí zase zaplatia namiesto 17 eur za prístroj a rok 30 eur.

Aktualizácia VZN upravuje i daň za užívanie verejného priestranstva, ktorá bude po novom rozdelená podľa účelu, a to pri ambulantnom predaji, počas konania príležitostných trhov a ostatnom užívaní verejného priestranstva, ako sú terasy, staveniská či cirkusy. Radnica rovnako upravila sadzby. Pri predaji rýchleho občerstvenia, alkoholu, ostatných potravinárskych a nepotravinárskych výrobkov a služieb sú nižšie pri ambulantnom predaji a vyššie počaskonania príležitostných trhov a jarmokov. "Pri úprave týchto sadzieb sme zohľadňovali skutočnosť, že počas konania príležitostných trhov a jarmokov je vyššia koncentrácia ľudí, t. j. u jednotlivých daňovníkov sa predpokladajú aj vyššie tržby," ozrejmila radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2020
Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur
Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.
viac
05.01.2021
Seniori už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie či zníženie dane
Osoby nad 62 rokov už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorá je účinná od 1. januára.
viac
13.11.2021
ZMOS odmieta účelový a nesystémový zásah do miestnych daní
Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na nebezpečnú snahu o účelový a nesystémový zásah do zákona o miestnych daniach a poplatku, ktorý je druhým najdôležitejším zdrojom financovania miest a obcí.
viac
11.07.2023
Psy do Parku J. A. Baťu a Vodného hradu po novom nepustia
Majitelia nebudú môcť po novom vodiť svoje psy do Parku J. A. Baťu na Námestí SNP v Partizánskom i areálu Vodného hradu v Šimonovanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %