Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.01.2021 08:35

Seniori už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie či zníženie dane


Ilustračná snímka: (tasr).


Osoby nad 62 rokov už nebudú musieť každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorá je účinná od 1. januára.


Seniori tak môžu byť automaticky oslobodení od platenia miestnej dane bez potreby o to žiadať. Novela sa týka len tých obcí a miest, v ktorých platí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpustení dane.

Zákon umožňuje obciam a mestám prijať VZN, ktorým pre vybrané skupiny občanov umožnia znížiť alebo úplne upustiť od dane zo stavieb alebo dane z bytov. Daňovník musí obci preukázať splnenie podmienok.

Takýto nárok majú aj osoby nad 62 rokov, platí im natrvalo, respektíve do zrušenia prijatého VZN. Poslanci parlamentu preto navrhli, aby seniori neboli viac povinní si uplatňovať nárok na odpustenie dane. Má sa tak znížiť administratívna záťaž obce aj samotných daňovníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
Školské poplatky za apríl a máj navrhuje primátorka znížiť na 0 eur
Na nasledujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva predkladá primátorka mesta Prievidza návrh Doplnku č. 1 ku Všeobecne záväznému nariadeniu mesta Prievidza č. 1/2020 o určení príspevkov od zákonných zástupcov detí, žiakov a dospelých na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach.
viac
24.07.2020
Zjednodušenie povinností voči sociálnej poisťovni
Sociálna poisťovňa informuje o zjednodušení niektorých povinností voči sociálnej poisťovni. Zákon, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie (tzv. podnikateľské kilečko), bol dnes publikovaný v Zbierke zákonov SR, čím nadobudol právoplatnosť.
viac
21.12.2020
Pezinok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur
Mesto Pezinok bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom 24,7 milióna eur. Bežný a kapitálový rozpočet je schodkový, preto sa na dofinancovanie použijú prostriedky z rezervného fondu. Mestský rozpočet schválili pezinskí poslanci na svojom decembrovom zasadnutí.
viac
15.10.2022
Schválili novelu o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad
Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %