Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.02.2023 09:30

Mesto vyhlásilo ideovú súťaž na obnovu Petermanovej veže


Petermanova veža.


Mesto Banská Bystrica vyhlásilo ideovú súťaž na obnovu Petermanovej veže. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.


Pripomenula, že veža ako súčasť mestského hradu Barbakán na Námestí Štefana Moysesa je v súčasnosti okrem zvonenia nevyužitá. "Strategická poloha pamiatky v centre mesta ponúka široký potenciál využitia na kultúrne účely, ako aj na rozvoj cestovného ruchu v meste i v celom regióne," spresnila s tým, že samospráva preto hľadá možnosti, ako sprístupniť vežu v treťom nadzemnom podlaží. "Konkrétne návrhy by mala priniesť verejná súťaž, ktorá potrvá do 14. apríla 2023," podotkla.

Zapojiť sa do nej môže osoba, ktorá má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore v oblasti sochárstva, umenia, dizajnu, architektúry či krajinnej architektúry. V prípade, ak je účastníkom právnická osoba, túto požiadavku musí spĺňať jej štatutárny orgán.

Podľa hovorkyne návrhy bude prostredníctvom hlasovania a diskusie hodnotiť porota, ktorú tvoria architekti zo Slovenskej a Českej komory architektov. Súčasťou sú aj zástupcovia Krajského pamiatkového úradu v Žiline a Banskej Bystrici. Pozvaní sú aj experti, ktorí zastupujú cestovný ruch, archeológovia či historici. "Naším cieľom je vytvoriť prevádzku a expozíciu hradného areálu spojenú s vyhliadkou z Petermanovej veže. Hlavnou požiadavkou na vnútorné priestory je navrhnutie súdobého interiéru v súlade so zachovaním pôvodných historických priestorov," priblížil vedúci oddelenia cestovného ruchu Mestského úradu v Banskej Bystrici Tomáš Pastorok. Dodal, že pri návrhu je nutné rešpektovať všetky pamiatkové hodnoty národnej kultúrnej pamiatky.

Adamovičová zhrnula, že výsledky súťaže budú slúžiť ako jeden z podkladov pre budúcu diskusiu, úvahy o využití územia a následné obstaranie projektovej dokumentácie. Súťažné zadanie, podmienky a všetky informácie sú zverejnené na webovej stránke mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2016
Viete o niekom, kto má srdce na dlani?
Už desať rokov oceňujeme cenou Srdce na dlani dobrovoľníkov a dobrovoľníčky z celého banskobystrického kraja, ktorí nezištne pomáhajú vo svojom okolí a robia množstvo skvelej práce dobrovoľne a zadarmo.
viac
20.03.2017
Začína celonárodná kampaň Vyzvi srdce k pohybu
V poradí už 7. ročník celonárodnej kampane na zvýšenie pohybovej aktivity dospelej populácie pod tradičným názvom Vyzvi srdce k pohybu odštartuje dnes 20. marca 2017.
viac
31.10.2022
Mesto vyhlásilo súťaž na revitalizáciu mestského parku
Banskobystrická samospráva vyhlásila krajinársko-architektonickú súťaž s cieľom pripraviť návrh revitalizácie mestského parku na Tajovského ulici, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
03.11.2023
S prvou etapou obnovy ihriska Hexagon sa začne už v tomto roku
Niekdajšie detské ihrisko Hexagon v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici sa dočká obnovy pod dohľadom krajského pamiatkového úradu. Už tento rok sa začne s jej prvou etapou, v rámci ktorej sa spracuje dokumentácia,
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %