Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
07.02.2020 08:00

Hľadá sa podoba maskota EYOF 2021


Logo.


Mesto pod Urpínom je spájané s povesťami o permoníkoch, preto bude banský škriatok aj maskotom EYOF. O jeho podobe rozhodnú deti a mladí ľudia vo výtvarnej súťaži organizačného výboru EYOF 2021 Banská Bystrica a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).


Banský škriatok permoník kedysi ochraňoval baníkov, o rok a pol však bude pomáhať športovcom a zabávať návštevníkov XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici.

Drobné nadprirodzené bytosti – permoníci - kedysi podľa povestí strážili vzácne nerasty, kopali železnú, zlatú a striebornú rudu a predovšetkým ochraňovali baníkov. V čase nebezpečenstva im mali ukazovať cestu na svetlo zo zavalenej štôlne či priviesť pomoc. Permoníci, ktorí podľa povestí žili vo väčších spoločenstvách v podzemí, však neboli len milí. Ak sa niekto správal hlučne a nerešpektoval ich, tvrdo ho potrestali. Aj keď bane v Banskej Bystrici už dávno zanikli, škriatkovia sa vraj stále potulujú po okolí a ochraňujú spoločensky unavených návštevníkov mesta, aby sa z centra dostali bezpečne do svojich domovov.

Presná podoba banského škriatka permoníka nie je známa. Európsky olympijský festival mládeže Banská Bystrica 2021, n.o. a Slovenský olympijský a športový výbor preto vyhlásili výtvarnú súťaž o návrh najlepšieho maskota tohto podujatia. Súťaž je určená pre širokú verejnosť, od najmenších detí a mládeže až po profesionálov.

Úlohou súťažiaceho je do 28. februára 2020 vytvoriť návrh podoby maskota - permoníka, ktorý bude symbolizovať oblasť Banskej Bystrice. Charakteristika maskota podujatia sa spája s historickou bytosťou banským permoníkom ako pradávnym strážcom a ochrancom nerastov a pokladov v okolí banských štôlní, ktorý opatroval a kopal rudu so vzácnymi nerastami a pomáhal baníkom v práci a varoval ich pred nebezpečenstvom.

Organizátori vypísali štyri kategórie – pre deti do 10 rokov, mládež od 10 do 18 rokov, verejnosť od 18 rokov a profesionálnych výtvarníkov. Do súťaže budú prijaté plošné práce (maľba, kresba, grafiky) a práce vytvorené v grafických programoch. Diela majú byť vo formáte A4 alebo A3, počítačové práce vo formáte pdf. O víťazoch a konečnom návrhu maskota rozhodne odborná porota, ktorú zostavili Slovenský olympijský a športový výbor a Európsky olympijský festival mládeže Banská Bystrica 2021. Víťazné návrhy budú ocenené diplomom a vecnými cenami.

„Veríme, že súťažiaci svojou tvorivosťou a aktívnou účasťou na výtvarnej súťaži podporia zámery Slovenského olympijského a športového výboru a prispejú k propagácii Európskeho olympijského festivalu mládeže Banská Bystrica 2021 a k šíreniu myšlienok olympizmu,“ povedala riaditeľka školského programu pre rozvoj olympizmu EYOF 2021 Banská Bystrica Ivana Motolíková.

V minulosti to síce nebolo pravidlom, ale v posledných piatich desaťročiach sú maskoty neodmysliteľnou súčasťou veľkých športových podujatí. U fanúšikov sú veľmi obľúbení. Ich úlohou je nielen zabaviť a pobaviť deti, ale tiež „hecovať“ návštevníkov na tribúnach k väčšej podpore súťažiacich. Všeobecne vylepšujú atmosféru celého podujatia. Maskot je zároveň aj základným pilierom marketingových kampaní, symbolizuje usporiadateľskú krajinu, jej zvyky a tradície, zvyšuje ekonomické prínosy pre podujatia. Návštevníci si maskotov berú domov vo forme suvenírov.

Viac informácií o výtvarnej súťaži vrátane propozícií je k dispozícii na weboch Slovenského olympijského a športového výboru https://www.olympic.sk/clanok/sosv-organizacny-vybor-xvi-letneho-eyof-2021-v-banskej-bystrici-vyhlasuju-vytvarnu-sutaz-o-0 a Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 www.eyof2021.com.

 

Autor: Peter PAŠUTH, OV EYOF 2021 Banská Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2017
Nájdite vianočný stromček ukrytý nad banskobystrickou Fončordou!
OOCR Stredné Slovensko a Mesto Banská Bystrica pripravili sviatočnú súťaž, ktorá potrvá do konca roka 2017.
viac
18.01.2020
Maskotom EYOF 2021 bude banský škriatok, hľadá sa jeho podoba
Súťaž je určená pre širokú verejnosť od najmenších detí a mládeže až po profesionálov. Ich úlohou je do 28. februára vytvoriť návrh podoby permoníka, ktorý bude symbolizovať oblasť Banskej Bystrice.
viac
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
29.06.2021
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek
V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek, ktoré umožnia aj preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %