Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.01.2020 10:05

Maskotom EYOF 2021 bude banský škriatok, hľadá sa jeho podoba


EYOF 2021 - ilustračná snímka


Súťaž je určená pre širokú verejnosť od najmenších detí a mládeže až po profesionálov. Ich úlohou je do 28. februára vytvoriť návrh podoby permoníka, ktorý bude symbolizovať oblasť Banskej Bystrice.


Maskotom XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici v roku 2021 bude banský škriatok - permoník. Jeho podoba zatiaľ nie je známa, rozhodne o nej verejnosť vo výtvarnej súťaži organizačného výboru (OV) EYOF a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). TASR o tom 13. januára informoval Peter Pašuth z OV EYOF 2021 Banská Bystrica.

„Súťaž o návrh najlepšieho maskota tohto podujatia je určená pre širokú verejnosť od najmenších detí a mládeže až po profesionálov. Ich úlohou je do 28. februára vytvoriť návrh podoby permoníka, ktorý bude symbolizovať oblasť Banskej Bystrice. Charakteristika maskota sa spája s historickou bytosťou - banským permoníkom ako pradávnym strážcom, ochrancom nerastov a pokladov v okolí banských štôlní. Pomáhal baníkom v práci, varoval ich pred nebezpečenstvom, ukazoval cestu zo zavalenej štôlne a priviedol pomoc. Permoníci, ktorí podľa povestí žili vo väčších spoločenstvách v podzemí, neboli len milí. Ak sa niekto správal hlučne a nerešpektoval ich, tvrdo ho potrestali,“ priblížil P. Pašuth.

Organizátori súťaže vypísali štyri kategórie, pre deti do desiatich rokov, mládež do 18 rokov, verejnosť, ako aj profesionálnych výtvarníkov. Do súťaže budú prijaté plošné práce (maľba, kresba, grafiky) a práce vytvorené v grafických programoch. Diela majú byť vo formáte A4 alebo A3, počítačové práce vo formáte PDF. O víťazoch a konečnom návrhu maskota rozhodne odborná porota, ktorú zostavili SOŠV a OV EYOF.

Podľa P. Pašutha v posledných piatich desaťročiach sú maskoty neodmysliteľnou súčasťou veľkých športových podujatí. U fanúšikov sú obľúbené. Ich úlohou je nielen zabaviť, ale tiež „hecovať“ návštevníkov na tribúnach na väčšiu podporu súťažiacich. Zlepšujú atmosféru podujatí.

„Maskot je zároveň aj základným pilierom marketingových kampaní, symbolizuje usporiadateľskú krajinu, jej zvyky a tradície, zvyšuje ekonomické prínosy pre podujatia. Návštevníci si ich berú domov vo forme suvenírov,“ dodal P. Pašuth.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2019
Mestskí poslanci dali "zelenú" organizácii EYOF v roku 2021
Mestskí poslanci v Banskej Bystrici vo štvrtok drvivou väčšinou hlasov podporili organizovanie a usporiadanie Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021 v meste pod Urpínom.
viac
07.02.2020
Hľadá sa podoba maskota EYOF 2021
Mesto pod Urpínom je spájané s povesťami o permoníkoch, preto bude banský škriatok aj maskotom EYOF. O jeho podobe rozhodnú deti a mladí ľudia vo výtvarnej súťaži organizačného výboru EYOF 2021 Banská Bystrica a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).
viac
07.08.2021
Mesto vyhlásilo verejnú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody
Mesto Banská Bystrica v týchto dňoch vyhlásilo verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody, ktoré patrí k jedným z troch najväčších prestupných uzlov mestskej a prímestskej hromadnej dopravy.
viac
16.07.2022
Pre EYOF niektoré športoviská pre verejnosť zatvoria
Pre júlový Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) Banská Bystrica 2022 budú niektoré banskobystrické športoviská pre verejnosť zatvorené. TASR o tom informovala Zdenka Marhefková z mediálneho tímu festivalu s tým, že to bude niekoľko dní pred začiatkom a aj počas trvania podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %