Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.09.2022 02:25

B. Bystrica pokračuje v rekonštrukcii a modernizácii školských zariadení


Ilustračná snímka: (tasr).


V novom školskom roku bolo do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prijatých 2246 detí. Do mestských základných škôl (ZŠ) nastúpilo 6091 slovenských žiakov a 102 ukrajinských. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.


Ako uviedla, so začiatkom nového školského roka mesto pokračuje v stavebných prácach na školských zariadeniach a zároveň realizuje rekonštrukciu a modernizáciu odborných učební a školských knižníc.

"Jednou z MŠ je Šalgotarjánska na Fončorde, kde sa už práce v exteriéri blížia do finále. Zhotoviteľ začal súbežne s druhou etapou, ktorej cieľom je zväčšiť a zmodernizovať existujúce priestory. V apríli spustila samospráva aj modernizáciu odborných učební a školských knižníc vo všetkých svojich 11 ZŠ. V tejto chvíli sú ukončené všetky stavebné práce. Išlo o výmenu podlahovej krytiny, radiátorov, svietidiel, umývadiel, nových malieb či zhotovenie sadrokartónových podhľadov," konštatovala Adamovičová.

S obnovou škôlky Šalgotarjánska začala samospráva na jar aj s pomocou rôznych grantov a eurofondov. Stavebné práce sa zameriavali na zateplenie fasády, strechy, výmenu svietidiel, vykurovanie, vzduchotechniku, meranie regulácie alebo osadenie nového bleskozvodu. Už predtým sa začalo pracovať na zväčšovaní tried, rozširovaní kapacít a zlepšení priestorových podmienok. Cena komplexnej rekonštrukcie je zhruba jeden milión eur.

Celková investícia projektu zameraného na budovanie a zlepšenie odborných učební ZŠ sa pohybuje okolo 1,7 milióna eur, pričom výška nenávratného finančného príspevku bude viac ako 1,6 milióna eur.

"Vďaka eurofondom, rôznym grantom, ale i financiám z mestského rozpočtu realizujeme projekty v prospech krajších a moderných škôlok a škôl. Nie sú to len veľké opravy, ale často i menšie, ako odstraňovanie havarijných stavov, obnova kanalizácie či nákup potrebného nábytku a spotrebičov. Hoci máme pred sebou náročné obdobie súvisiace so zvyšovaním cien energií či potravín, budeme robiť všetko preto, aby sme školské zariadenia modernizovali," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2020
Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre MŠ a ŽŠ
Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR na svojom webovom sídle zverejnilo „Prehľad zmien v manuáloch a sprievodných dokumentoch pre materské a základné školy."
viac
20.04.2021
Mestskú športovú halu v Detve čaká rekonštrukcia za vyše 600 000 eur
Mestskú športovú halu v Detve čaká rekonštrukcia. Uviedol to primátor Ján Šufliarský s tým, že obnovu priestoru budú robiť v súvislosti s letným Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF), ktorý bude na budúci rok v Banskej Bystrici.
viac
23.06.2021
B. Bystrica chystá najväčšiu rekonštrukciu miestnych komunikácií
Zatiaľ, čo sa v súčasnosti zameriava pozornosť na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice, ktoré sú už v rukách zhotoviteľa, mestské zastupiteľstvo schválilo návrh na vyčlenenie sumy vo výške 5 000 000 eur na ďalšiu rekonštrukciu najvyťaženejších ciest v Banskej Bystrici.
viac
08.03.2022
B. Bystrica chce do konca augusta obnoviť deväť autobusových zastávok
Mesto Banská Bystrica chce do konca augusta 2022 opraviť celkom deväť frekventovaných autobusových zastávok. Na ich obnovu získalo ešte vlani nenávratný finančný príspevok vo výške 740 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %