Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.12.2022 12:35

Mestská polícia začne od nového roka používať platobné terminály


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestská polícia (MsP) v Banskej Bystrici spúšťa od 1. januára budúceho roka pilotnú prevádzku používania platobných terminálov.


Budú alternatívou pre obyvateľov i návštevníkov mesta pri platbe za priestupky proti plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky uložené v blokovom konaní, ktoré bolo možné na mieste uhradiť v hotovosti. Informovala o tom hovorkyňa MsP Diana Lunterová.

MsP od toho očakáva adekvátne zníženie počtu správnych konaní a pokles pohľadávok. Zároveň chce odbúrať administratívnu náročnosť, časové bremeno a finančnú záťaž polície i občanov.

"Doteraz priestupca pokutu nezaplatenú na mieste uhradil bankovým prevodom, poštovým poukazom alebo priamo na MsP. Pri všetkých spôsoboch úhrady musí byť na prvom mieste obozretnosť pri zadávaní identifikačných údajov, inak hrozí, že platba sa nespáruje. Rovnako je nevyhnutné osobne navštíviť pobočku pošty alebo MsP, čo z hľadiska času nie je úsporné," konštatovala Lunterová.

V prípade neuhradenia je blok na pokutu nezaplatenú na mieste sám o sebe exekučným titulom a postačuje na jej úspešné vymoženie. Podľa hovorkyne v praxi častokrát dochádza za uložené pokuty k exekučným konaniam, ktoré sú iba pozabudnutými platbami.

"Do spustenia pilotnej prevádzky prebieha školenie príslušníkov MsP na používanie platobných terminálov v praxi. K dispozícii budú mať dve zariadenia. Poskytla ich banka, v ktorej má mesto hlavný účet, a teda realizácia platieb nie je ekonomickou záťažou," konštatoval náčelník MsP Viliam Pischko.

Platobné terminály sú v mestskej polícii väčších miest už bežnou praxou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Mestskí policajti jazdia na elektromobile, mesto naň získalo dotáciu
Mestská polícia v Trebišove bude pre svoje potreby využívať nový elektromobil. Mesto ho zakúpilo s podporou dotácie 30.000 eur z Environmentálneho fondu, z vlastných zdrojov na to vyčlenilo 9800 eur. Elektromobil v piatok slávnostne odovzdal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši.
viac
13.09.2022
B. Bystrica pokračuje v rekonštrukcii a modernizácii školských zariadení
V novom školskom roku bolo do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta prijatých 2246 detí. Do mestských základných škôl (ZŠ) nastúpilo 6091 slovenských žiakov a 102 ukrajinských. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.
viac
09.01.2023
Mestská polícia má nové vozidlá, jedno so špeciálnou výbavou
Mestská polícia v Bratislave má 11 nových vozidiel. Jedným z nich je aj vozidlo so špeciálnou výbavou, ťažným i navíjacím zariadením, ktoré je určené na riešenie krízových situácií v uliciach hlavného mesta, ale aj v ťažšie dostupnom teréne.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %