Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.04.2020 07:30

Mesto Spišská Stará Ves pripravilo projekt na vybudovanie kompostárne


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Spišská Stará Ves plánuje s podporou eurofondov zriadiť kompostáreň. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu schválili tento týždeň mestskí poslanci.


„V prípade, že mesto bude úspešné, zriadi prevádzku na likvidáciu biologicky rozložiteľného odpadu,” informoval o tom primátor mesta Ján Kurňava.      

Celkové oprávnené výdavky na projekt sú vo výške viac ako 563 000 eur, minimálne spolufinancovanie projektu z vlastných zdrojov je päť percent, teda zhruba 28 000 eur.       

Projekt je zameraný na vybudovanie a zriadenie objektu na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) a nákup príslušného vybavenia v súlade s najnovšími environmentálne šetrnými technológiami. Hlavným cieľom je zvýšenie miery zhodnocovania BRKO v meste na účel znižovania množstva tohto odpadu, ktoré sa zneškodňuje skládkovaním.

„Realizáciou projektu sa dosiahne riešenie nakladania s odpadom v súlade s aktuálnymi predpismi a stanovenými cieľmi v rámci programu odpadového hospodárstva. Kapacita zariadenia je spracovanie 100 ton BRKO ročne a produkcia kompostu z tohto objemu je približne na úrovni minimálne 50 ton ročne,” informoval o tom primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Prešov získal financie na kúpu techniky na zvoz a spracovanie bioodpadu
Prešovská spoločnosť Technické služby mesta Prešov, a. s. (TSmP, a.s.) bola úspešná pri podávaní projektu zo zdrojov EÚ. Z operačného programu Kvalita životného prostredia tak mesto získalo finančné prostriedky vo výške takmer 830 000 eur.
viac
21.11.2017
V miestnych lesoch chcú z európskych peňazí opraviť niekoľko ciest
V lesoch v okolí Spišskej Belej plánujú za peniaze z európskych fondov opraviť niekoľko lesných ciest.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
11.05.2021
Senica plánuje začať zhodnocovať kuchynský bioodpad od 15. júna
Mesto Senica počíta so spustením zberu a zhodnocovania kuchynského bioodpadu od 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %