Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.11.2022 07:45

Vďaka eurofondom vznikne v meste Banícke námestie


Radničné námestie v Spišskej Novej Vsi. Snímka zdroj: (tasr).


V Spišskej Novej Vsi vznikne Banícke námestie s prepojením brehov Hornádu. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia výstavby a dopravy na mestskom úrade Milan Mucha s tým, že pôjde o prvok rekreačnej zóny v meste.


Samospráve sa na tento zámer podarilo získať zdroje z európskych fondov.

"Realizácia projektu Ekologicky a bezpečne v Spišskej Novej Vsi bola dlhoročným cieľom mesta s baníckou históriou, na ktorú sa tento projekt odvoláva. V rámci neho v lokalite pribudnú spevnené plochy, lavičky, prístupová komunikácia, osvetlenie, doplnková infraštruktúra vrátane vitríny a banera s baníckou históriou pri objekte Multicentra," priblížil Mucha.

Existujúcu cyklotrasu na opačnom brehu Hornádu prepojí s Baníckym námestím nová lávka pre cyklistov a chodcov. Na banícku tradíciu sa bude odvolávať aj podzemné osvetlenie s mapou 21 baníckych a hutníckych miest formou svietidiel zabudovaných priamo do dlažby. "Bude znázorňovať umiestnenie starých baníckych a hutníckych miest celého Spiša a tematicky bude prechádzať do osvetlenia mosta," objasnil Mucha.

Dodal, že z výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy mesto získalo nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 490 000 eur. "Pri podávaní projektu v tom čase boli oprávnené výdavky projektu na úrovni približne 517 000 eur. Vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu stavebníctva musela byť hodnota zákazky aktualizovaná a výsledná suma projektu po realizácii verejného obstarávania je takmer o 100 000 eur vyššia," dodal Mucha.

Spolufinancovanie projektu bude mesto hradiť z vlastných zdrojov a so stavebnými prácami sa začne na jar budúceho roka. Lehota výstavby je šesť mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Počas Dní mesta priblížia požiar námestia i kostola
Najbližší víkend (25. - 27.8.) sa uskutočnia v Spišskej Novej Vsi Dni mesta a 22. trh ľudových remesiel. Ľudia sa budú môcť prostredníctvom divadelnej hry dozvedieť informácie o požiari námestia a katolíckeho kostola z rokov 1848 a 1849.
viac
08.10.2018
V meste pribudne most cez Hornád a trasy pre cyklistov i chodcov
Nový projekt dopravnej mobility v Spišskej Novej Vsi by mal vyriešiť vzťahy motorovej a nemotorovej dopravy. Cieľom je vybudovať moderné cyklistické, pešie a imobilné komunikácie popri rieke Hornád a smerom do historického centra mesta.
viac
31.05.2019
Dve najväčšie spišské mestá pripravili na MDD bohatý program
Dve najväčšie mestá na Spiši pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa detí (MDD) pre najmenších obyvateľov bohatý program. Hovorkyňa mesta Poprad Jarmila Hlaváčová informovala, že oslavy pod Tatrami potrvajú niekoľko dní.
viac
14.04.2020
Mesto Spišská Stará Ves pripravilo projekt na vybudovanie kompostárne
Mesto Spišská Stará Ves plánuje s podporou eurofondov zriadiť kompostáreň. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu schválili tento týždeň mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %