Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
09.06.2022 08:25

Mesto spája s obcou Chmeľnica nový chodník pre cyklistov


Ilustračná snímka: (tasr).


Na severnom Spiši pribudol ďalší cyklistický chodník, a to v rámci transeurópskej cyklotrasy EuroVelo 11. Ide o 1,9-kilometrový úsek, ktorý spája mesto Stará Ľubovňa s obcou Chmeľnica.


"Hlavné stavebné časti sa realizovali ešte v minulom roku, v máji sa ešte dotiahli posledné detaily. Pre nás je to veľmi dobrá správa, pretože aj vďaka tomuto úseku sme bližšie k cyklistickému prepojeniu slovensko-poľského pohraničia," uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Náklady na výstavbu dosiahli viac ako 420 000 eur. Súčasťou novej trasy je aj oddychová zóna s nabíjacími stanicami pre elektrické bicykle s využitím fotovoltaických panelov. Dolina Popradu je tak pre cyklistickú premávku ešte prístupnejšia a zároveň tak napreduje výstavba medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Projekt sa okrem Starej Ľubovne a Chmeľnice realizuje aj v poľských mestách Muszyna a Rytro a na trase Piwniczna - Zdrój a Rytro, podľa krajskej samosprávy to jednoznačne prispieva k rozvoju turisticky atraktívneho regiónu. V rámci projektu s celkovým rozpočtom viac ako 1,4 milióna eur sa v slovensko-poľskom pohraničí dohromady vybuduje takmer osem kilometrov nových cyklotrás a približne 11 kilometrov chodníkov sa označí na úsekoch ciest s malou premávkou.

"Chmeľnica už pripravuje projekt cyklotrasy k Čertovej skale, PSK pracuje na úsekoch Plaveč - Plavnica a pri Údole, ďalšie časti pri Malom Lipníku a Sulíne sú už hotové," doplnil Tomko. V posledných rokoch v regióne pribudli chodníky pre cyklistov medzi Starou Ľubovňou a Hniezdnym, na pravom brehu hrádze Jakubianky a 500-metrový úsek postavili aj okolo lodenice v Starej Ľubovni. Mesto má v pláne okrem iného vybudovať ďalšiu trasu do Novej Ľubovne, kde však čaká na vhodné výzvy z eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
V okolí Starej Ľubovne vznikli tri turistické trasy dlhé 38 km
Oblasť Severného Spiša a Pienin je známa prírodnými krásami a bohatou históriou, ktorá každoročne láka tisícky turistov.
viac
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
29.04.2021
Stará Ľubovňa začína s výstavbou cyklotrasy pri rieke Jakubianka
Možnosti bezpečného trávenia voľného času na bicykli sa v Starej Ľubovni opäť rozširujú. Po tom, čo sa minulý rok mesto úplne prepojilo s obcou Hniezdne súvislým asfaltovým cyklochodníkom, sa púšťa do lokality pri rieke Jakubianka.
viac
22.08.2022
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila parkovací dom
Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni otvorila v piatok 19. augusta nový parkovací dom. Jedinečný projekt spolu s priľahlými parkoviskami má zlepšiť dostupnosť k medicínskym službám a komfort zamestnancov i pacientov zdravotníckeho zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %