Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.02.2021 09:20

Mesto Sobrance by rado oživilo tradíciu kúpeľníctva


Ilustračná snímka.


Oživiť tradíciu kúpeľníctva v Sobraneckých kúpeľoch, a tým rozvinúť i celý región chce mesto Sobrance. Zámer projektu Sobranecké kúpele - výstavba areálu s predpokladanými rozpočtovými nákladmi 17 miliónov eur je aktuálne v zisťovacom konaní posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).


Ako potvrdil primátor mesta Pavol Džurina, mesto zároveň podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia k územiu, na ktorom chce projekt realizovať.

„Vzhľadom na komplikované majetkovoprávne vzťahy v existujúcom historickom areáli Sobraneckých kúpeľov pristúpil navrhovateľ k myšlienke vytvoriť nový areál nezaťažený týmito problémami,” uvádza zámer projektu s tým, že nový areál situovaný v tesnej blízkosti niekdajších Sobraneckých kúpeľov by mal byť "verejnoprospešným počinom v duchu rozvíjania telesnej, kultúrnej a psychickej stránky človeka". Novozriadené kúpele by tak mali poskytovať zdravotnú starostlivosť na stabilizáciu zdravotného stavu, regeneráciu zdravia alebo prevenciu chorôb a majú využívať prírodné liečivé vody, vhodné na liečenie a uznané na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ako tiež vyplýva zo zámeru, okrem objektov priamo súvisiacich s kúpeľníctvom, ubytovacej budovy, budovy pre balneoterapiu a nového vrtu by mali v areáli vzniknúť viaceré vonkajšie športoviská, športová hala a tiež amfiteáter a vyhliadková veža.

V prípade, že EIA odobrí vznik kúpeľného areálu, mesto Sobrance sa bude snažiť o delimitáciu predmetnej parcely od Slovenského pozemkového fondu. „Navrhovaná činnosť Sobranecké kúpele – výstavba areálu vzhľadom na finančnú náročnosť celého zámeru, ako aj na rozsah stavebných prác v rámci jednotlivých stavebných objektov bude realizovaná vo viacerých etapách podľa dostupnosti finančných prostriedkov,” uvádza zámer k termínu realizácie projektu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
15.02.2021
Svidnícke letisko bude partnerom v medzinárodnom projekte
Svidnícke letisko bude partnerom v medzinárodnom projekte. Je využívané najmä na športové a rekreačné lietanie.
viac
18.02.2022
Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly
Rodí sa nová nádej pre športové talenty. Žilinská župa prišla so zámerom špičkovej hokejovej haly, ktorá je zároveň riešením, ako sa vysporiadať s nedostavaným, desaťročie chátrajúcim skeletom v kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %