Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
27.05.2024 05:15

Mesto Šaľa sprístupnilo revitalizovaný prímestský lesopark pri Váhu


Snímka zdroj: mesto Šaľa


Mesto Šaľa otvorilo pre verejnosť revitalizovaný lesopark v blízkosti Váhu. V parku pribudla budova so zelenou strechou, suché jazierko, kde sa zbiera voda zo strechy budovy, vynovené chodníky, pitné fontánky, toalety, detské ihrisko, workoutové ihrisko.


Priestor je zabezpečený verejným osvetlením a kamerovým systémom, informoval primátor Jozef Belický. Budova bude mať svoje správkyne a otváracie časy.         Nový prímestský park vznikol na približne desaťhektárovom pozemku, ktorý patrí urbariátu. Mesto ho v roku 2018 získalo do dlhodobého prenájmu, následne prečistilo približne polovicu prenajatého pozemku od náletových drevín.         

Na ďalšiu revitalizáciu parku získala radnica grant z nórskych fondov. Ten bol určený nielen na modernizáciu parku, ale aj rekonštrukciu dvoch budov Základnej školy Ľ. Štúra v Šali. Jej cieľom bolo zníženie energetickej náročnosti objektu. "Celkovo sme na rekonštrukciu školy a revitalizáciu lesoparku získali 1,073 milióna eur," zhodnotil financovanie projektu primátor.         

Projekt s názvom Šaľa na ceste k zmierňovaniu klimatických zmien, v rámci ktorého mesto park revitalizovalo, bude zameraný na vzdelávanie v oblasti životného prostredia. Priestory budú v prvom rade k dispozícii pre žiakov, upresnila projektová manažérka Gabriela Braníková. "Začneme základnými školami, ale určite dáme priestor aj verejnosti," skonštatovala.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2020
V mestskom lesoparku v Šali pribudli nové náučné prvky
V šalianskom mestskom lesoparku pribudli v priebehu marca náučné prvky. Podľa slov Dajany Hanesovej z mestského úradu je osadenie nových drevených prvkov výsledkom spolupráce mesta a Občianskeho združenia Petra Bošňáka.
viac
17.09.2020
Dobrovoľníci budú cez víkend čistiť brehy Váhu
Šalianski dobrovoľníci si pripomenú Svetový čistiaci deň zbieraním odpadu pri Váhu. Spoločne sa zídu v sobotu (19. 9.) dopoludnia na Veľkej pláži v mestskej časti Veča.
viac
19.11.2020
Šaľa pripravuje realizáciu projektu Bicyklujme sa spoločne bezpečne
Mesto Šaľa plánuje zrealizovať projekt s názvom Bicyklujme sa spoločne bezpečne. Na jeho realizácii pracuje samospráva s partnerským maďarským mestom Oroszlány v rámci výzvy Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
21.12.2021
Šaľa chce vytvoriť relaxačno-oddychovú zónu v lesoparku
Mesto Šaľa vytvorí relaxačno-oddychovú zónu v lesoparku. Na jeho revitalizáciu sa samospráva usilovala získať mimorozpočtové zdroje od roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %